Σε λειτουργία θα τεθεί σύντομα το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στις ΗΠΑ, το Block Island Wind Farm στα ανοιχτά του νησιού Μπλοκ, ενός νησιού στη βορειοανατολική Πολιτεία Ρόουντ Άιλαντ.

Όπως αναφέρει το econews.gr, το έργο έχει λάβει την έγκριση της αρμόδιας αρχής από το 2010, αλλά θα λειτουργήσει έξι χρόνια μετά. Στην αρχή θεωρήθηκε ως πιλοτικό έργο μικρής κλίμακας για τη διερεύνηση της οικονομικής βιωσιμότητας της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ.

Τώρα σχεδιάζεται ένα πάρκο ισχύος 30 MW που θα καλύψει κατά 90% τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού Μπλοκ υποκαθιστώντας της πετρελαιογεννήτριες που το τροφοδοτούν.

Το πάρκο θα αποτελείται από πέντε ανεμογεννήτριες «Haliade» της General Electric ισχύος 6 Μεγαβάτ έκαστη και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του έτους.

Οι πέντε ανεμογεννήτριες ύψους 90 μέτρων η καθεμιά -όσο το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη- και διαμέτρου διπλάσιας των φτερών ενός αεροπλάνου 747 Jumbo θα παραγάγει 125.000 MWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως.

Το υπεράκτιο πάρκο, σε απόσταση 5 χλμ. από την ακτή θα συνδέεται με υποθαλάσσια καλώδια με το κεντρικό δίκτυο του Ρόουντ Άιλαντ.

Πολλά κομμάτια των αιολικών πύργων κατασκευάζονται στην πρωτεύουσα της μικρότερης Πολιτείας των ΗΠΑ, το Πρόβιντενς, όμως άλλα εξαρτήματα εισάγονται από την Ευρώπη.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το υπεράκτιο αιολικό δυναμικό στην Ανατολική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών είναι εξαιρετικά υψηλό για να παραμένει ανεκμετάλλευτο.

Σε θεωρητικό επίπεδο 140.000 ανεμογεννήτριες των 5 MW κατά μήκος της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ, από το Μέην ως τη Φλόριντα, θα κάλυπταν εξολοκλήρου τις ανάγκες της περιοχής σε ηλεκτρική ενέργεια (οι οποίες αντιστοιχούν στο 1/3 του συνόλου των ΗΠΑ).

Ένα ακόμα υπεράκτιο αιολικό πάρκο που βρίσκεται στη φάση της κατασκευής είναι το Κέηπ Γουίντ στη Μασσαχουσσέτη.

Πηγή: http://energypress.gr/news/i-yperaktia-aioliki-energeia-diashizei-ton-atlantiko