Η δανέζικη Vestas ανέπτυξε ένα νέο τύπο ανεμογεννήτριας με τέσσερα σύνολα πτερυγίων με στόχο να ανατρέψει την παραδοσιακή θέση ότι η ισχύς των ανεμογεννητριών πρέπει να αυξάνεται αναλογικά με το μέγεθός τους.

Στα πλαίσια αυτά, η εταιρεία εγκαθιστά τις νέες ανεμογεννήτριες στο δοκιμαστικό χώρο του Ρίζο από κοινού με το Πολυτεχνείο της Δανίας, ώστε να αντλήσει πολύτιμα συμπεράσματα σχετικά με τη λειτουργία τους κάτω από πραγματικές συνθήκες.

Η εταιρεία τόνισε ότι το νέο σύστημα έχει στόχο να μειώσει περαιτέρω το κόστος της αιολικής ενέργειας. Η ανεμογεννήτρια έχει ύψος 74 μέτρων ενώ πρόκειται να δοκιμαστεί για μερικά χρόνια προτού εξαχθούν τα απαραίτητα συμπεράσματα.

Με αφορμή τα παραπάνω, αξίζει να σημειωθεί ότι η «καμπύλη καινοτομίας» στα αιολικά έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει. Άλλωστε, σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε παραδοσιακές τεχνολογίες, όπως η μηχανή εσωτερικής καύσης, η βελτίωση της παραγωγικότητας διήρκεσε και απέδιδε καρπούς επί πολλές δεκαετίες, καθώς οι επιστήμονες προχωρούσαν σε όλο και υψηλότερα σημεία επί της «καμπύλης καινοτομίας».

Πηγή: http://energypress.gr/news/nees-kainotomies-apo-vestas-stin-aioliki-tehnologia-me-stoho-prostheti-meiosi-toy-kostoys