Αν τα κράτη-μέλη της ΕΕ αποφασίσουν να προωθήσουν φιλόδοξα μέτρα για τη μεταρρύθμιση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, τότε η αιολική ενέργεια θα μπορούσε να καλύψει ως το 2030 το 25% της ζήτησης ηλεκτρισμού, δήλωσε ο επικεφαλής του WindEurope, Ζιλ Ντίκσον.

Κατά την ομιλία του σε συνέδριο στο Άμστερνταμ την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Ντίκσον τόνισε ότι η μεταρρύθμιση στην αγορά ηλεκτρισμού είναι ο πιο σημαντικός τρόπος για να καταστεί εφικτή η διαχείριση της υψηλότερης συμμετοχής των ΑΠΕ στο μίγμα ηλεκτρικής ενέργειας.

«Μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό με περισσότερο intraday trading, την προώθηση της απόκρισης στη ζήτηση (demand response), την εξισορρόπηση του συστήματος σε ευρύτερη γεωγραφική περιοχή και επιτρέποντας στις ΑΠΕ να συμμετέχουν σε αυτές τις αγορές», είπε.

Αναφορικά με το θέμα των υποδομών, ο επικεφαλής της WindEurope ανέφερε ότι τα δίκτυα μεταφοράς Η/Ε και η κατασκευή των διασυνδέσεων θα παίξουν ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, όπως η αιολική ενέργεια.

Σημειώνεται ότι ο στόχος της Κομισιόν για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις είναι να αυξηθούν σε 10% (της εγκατεστημένης παραγωγικής δυναμικότητας ηλεκτροπαραγωγής) ως το τέλος αυτής της δεκαετίας, ενώ ο ενδεικτικός στόχος για το 2030 είναι 15%.

«Η ευέλικτη παραγωγή Η/Ε είναι ένα ακόμα κεντρικό κομμάτι του παζλ για τη διαχείριση της μεταβλητής παραγωγής των ΑΠΕ σε βραχυ-μεσοπρόθεσμο πλαίσιο. Φυσικά, η αποθήκευση ενέργειας θα παίξει επίσης έναν ρόλο μακροπρόθεσμα», προσέθεσε.

Όπως σημείωσε ο κ. Ντίκσον, τόσο τα υδροηλεκτρικά όσο και το φυσικό αέριο είναι δύο επιλογές για ευέλικτη παραγωγή Η/Ε, αλλά τόνισε ότι κάθε τέτοια επιλογή πρέπει να είναι αποδοτική από πλευράς κόστους και έτοιμη να συμμετέχει ως κατανεμόμενη μονάδα στο σύστημα.

«Η ευέλικτη παραγωγή δεν θα πρέπει να οδηγήσει στην ενίσχυση δομικών προβλημάτων στην αγορά ηλεκτρισμού όπως η υπερεπάρκεια ισχύος ρυπογόνων και μη αποδοτικών μονάδων που πλήττουν την Ευρώπη σήμερα», κατέληξε.

Πηγή: http://energypress.gr/news/windeurope-me-ta-katallila-metra-oi-ape-mporoyn-na-kalypsoyn-25-os-2030