Δέκα χώρες της βόρειας Ευρώπης υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για τις υποδομές και την προώθηση των υπεράκτιων αιολικών. Το σχετικό μνημόνιο υπέγραψαν οι υπουργοί ενέργειας της Γερμανίας, της Ολλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Γαλλίας, της Δανίας, της Ιρλανδίας, του Βελγίου και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι ηγέτες της βιομηχανίας αναφέρουν ότι με τις σωστές πολιτικές, η νέα τεχνολογία θα μπορεί να ανταγωνιστεί σε κόστος τη συμβατική παραγωγή μέσα σε μια δεκαετία. Σε ανοικτή επιστολή, οι επικεφαλής 11 εταιρειών του κλάδου προβλέπουν πως θα καταφέρουν να ρίξουν το κόστος κάτω από τα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα ως το 2025.

«Η δέσμευση αυτή είναι δυνατή μόνο με μια σταθερή, μακροπρόθεσμη αγορά για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη», αναφέρει η επιστολή, στην οποία δε συμμετείχε η δανική Dong Energy, η μεγαλύτερη εταιρεία του τομέα, καθώς περιορίζεται από την αρχική δημόσια προσφορά που ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα.

Σημειώνεται ότι τα υπεράκτια αιολικά είναι μια σχετικά ακριβή μορφή παραγωγής ενέργειας λόγω της απόστασης από τις ακτές και του βάθους. Ωστόσο, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα μπορούν να κατασκευαστούν σε μεγαλύτερη κλίμακα και να αξιοποιήσουν ισχυρότερους ανέμους από ό,τι οι ανεμογεννήτριες στην ξηρά.

Η τεχνολογία κρίνεται ως απαραίτητη για την Ε.Ε., ώστε να επιτευχθεί ο στόχος περικοπής των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 80-95% έως το 2050, δήλωσαν οι υπουργοί.

Οι δέκα χώρες δεσμεύτηκαν για την εναρμόνιση των ρυθμιστικών πλαισίων, το διαμοιρασμό τεχνικών πληροφοριών και τη βελτίωση του διακρατικού συντονισμού σχετικά με την υποδομή του απαιτούμενου δικτύου.

Πηγή: http://energypress.gr/news/synergasia-deka-kraton-sti-v-eyropi-gia-ta-yperaktia-aiolika