Το φθηνότερο και μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, θα διαθέτει την προσεχή 10ετία, η Ολλανδία.

Πρόκειται για το αιολικό Borssele, ισχύος 700 MW, το κόστος του οποίου αναμέναι ότι θα είναι φθηνότερο κατά 2,7 δισ. δολ., ενώ παράλληλα θα παράγει κατά 22,5% περισσότερη ενέργεια από ό, τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το φθηνότερο κόστος οφείλεται κυρίως στον έντονο ανταγωνισμό που υπήρξε μεταξύ των εταιρειών που μετείχαν στο δημόσιο διαγωνισμό για την εξασφάλιση της άδειας και των επιδοτήσεων για την κατασκευή και λειτουργία του αιολικού.

Συνολικά, υπήρξαν 38 προσφορές, με τη δανέζικη Dong Energy να υποβάλει την καλύτερη προσφορά στα 7,27 σέντς του ευρώ τη KWh.

Το αιολικό πάρκο αναμένεται να είναι έτοιμο στα μέσα του 2020 και θα κατασκευαστεί σε μια έκταση άνω των 22 χλμ. ανοικτά των ακτών της επαρχίας Ζέελαντ.

Κατά τον υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων της χώρας, Henk Kamp, «σε παγκόσμια κλίμακα, δεν συνέβη ποτέ πριν ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο να μπορεί κατασκευαστεί σε τόσο χαμηλό κόστος.

Το ολλανδικό σύστημα, στο οποίο οι εταιρείες πρέπει να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, ενώ η κυβέρνηση ρυθμίζει όλες τις προϋποθέσεις για την κατασκευή του αιολικού πάρκου, έχει αποδειχθεί πολύ επιτυχής.

Αυτή η μείωση κόστους αντιπροσωπεύει μια σημαντική εξέλιξη στη μετάβαση μας σε πιο βιώσιμο ενεργειακό μέλλον».

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα «ανοίξουν» 10.000 θέσεις εργασίας και 5 εκατ. νοικοκυριά θα έχουν την ευκαιρία να εφοδιαστούν με βιώσιμη ηλεκτρική ενέργεια.

Πηγή: http://energypress.gr/news/megalytero-kai-fthinotero-yperaktio-aioliko-ston-kosmo-kataskeyazoyn-oi-ollandoi