Η διεθνής έκθεση για την αιολική ενέργεια WindEnergy Hamburg δείχνει το μέλλον των επενδύσεων. Ωστόσο η πολιτική της ΕΕ για την αιολική ενέργεια πρέπει να αναθεωρηθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) ο αριθμός των εργαζομένων στον τομέα της αιολικής ενέργειας έχει διπλασιαστεί από το 2009 μέχρι σήμερα. 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι απασχολούνται στον κλάδο παγκοσμίως, εκ των οποίων 150.000 μόνο στη Γερμανία. Έτσι στην παγκόσμια έκθεση WindEnergy Hamburg, η οποία πραγματοποιείται από τις 27 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, οι εταιρείες αναζητούν νέα στελέχη για τις δραστηριότητές τους.

«Ψάχνουμε κυρίως συνεργάτες για τον χώρο του σέρβις, ο οποίος αναπτύσσεται γρήγορα» τόνισε η Φράουκε Μπάστιανς από την εταιρεία Nordex. «Η ανάπτυξη στον τομέα της ενέργειας είναι ραγδαία και πρέπει να επενδύσουμε σε νέες ιδέες και να βρούμε νέα ταλέντα, ώστε να πετύχουμε τους φιλόδοξους στόχους μας» συμπλήρωσε  ο Λαμίν Φαγιέ, υπεύθυνος προσωπικού της εταιρείας Vattenfall.

Η αιολική ενέργεια ανήκει στις φθηνότερες πηγές, αφού έχει το μισό κόστος παραγωγής σε σύγκριση με το ηλεκτρικό ρεύμα. Και σύμφωνα με τις προβλέψεις της IRENA το κόστος αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω: 26% μέχρι το 2025. Αυτή η πρόοδος είναι δυνατή λόγω της βελτιωμένης τεχνολογίας, της αυξανόμενης μαζικής παραγωγής και των όλο και μεγαλύτερων εγκαταστάσεων.

Στην έκθεση του Αμβούργου οι εταιρείες παρουσιάζουν ανεμογεννήτριες που φτάνουν μέχρι και τα 164 μέτρα ύψος και αιολικά πάρκα που μπορούν να αποδώσουν μέχρι και 8.000 κιλοβάτ. Αντίστοιχα πριν από είκοσι χρόνια οι ανεμογεννήτριες έφταναν κατά μέσο όρο τα 60 μέτρα και οι αποδώσεις άγγιζαν μόλις τα 750 κιλοβάτ.

Μπροστά Κίνα και Ινδία στην αιολική ενέργεια

Εδώ και μερικά χρόνια η καρδιά της αιολικής ενέργειας χτυπάει κατά κύριο λόγο στην Κίνα. Εκεί βρίσκεται το 1/3 των αιολικών πάρκων του πλανήτη. Στις επόμενες θέσεις έρχονται οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ινδία.

«Δημιουργούνται διαρκώς νέες εγκαταστάσεις, γεγονός που μας δημιουργεί ικανοποίηση. Μεγάλη πρόοδο παρατηρούμε σε κάποιες αναπτυσσόμενες χώρες» εξηγεί ο Στέφαν Γκζένγκερ, γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (WWEA). «Στην Κίνα και την Ινδία η εξέλιξη είναι εδώ και καιρό πολύ καλή, ενώ χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής προχωρούν σε μεγάλες επενδύσεις».

Ωστόσο στην Ευρώπη σημειώνεται οπισθοδρόμηση στον τομέα. Υπεύθυνοι γι’ αυτό είναι οι περιορισμοί που θέτει η Κομισιόν. «Αναγκάζει τις χώρες της ΕΕ να αναπροσαρμόσουν το υπάρχον σύστημα επιδοτήσεων. Αυτό εμποδίζει τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων» υποστηρίζει ο Γκζένγκερ.

Πριν από λίγα χρόνια η ΕΕ επέβαλε ένα νέο μοντέλο για την υποβολή αιτημάτων χρηματοδότησης. Έτσι αποφασίζεται πλέον μέσω διαγωνισμών ποιος θα έχει την άδεια να φτιάχνει αιολικά πάρκα. «Βλέπουμε πλέον ξεκάθαρα ότι στις χώρες της ΕΕ η πρόοδος είναι μηδενική» σημείωσε ο Γκζένγκερ μιλώντας στη Deutsche Welle. «Κι αυτό επειδή οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες βρίσκονται προ της χρεοκοπίας, έχουν ασκήσει πιέσεις στους πολιτικούς, ώστε να εμποδίσουν τις επενδύσεις στην αιολική ενέργεια». Σύμφωνα με την WWEA αυτή η πολιτική της ΕΕ αντίκειται στους στόχους που έθεσε η Διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι το 2015. Άρα χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πλεύσης.