Νορβηγία και Σουηδία αναμένεται να καλύπτουν το 10% των αναγκών τους σε ηλεκτρικό ρεύμα από ανεμογεννήτριες έως το 2020, όμως αυτοί οι ρυθμοί αύξησης της παραγωγής έχει και αρνητικές οικονομικές συνέπειες, τουλάχιστον σε σχέση με την αγορά των εγγυήσεων προέλευσης, των πιστοποιητικών δηλαδή που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για να αποδείξουν ότι χρησιμοποιούν «πράσινη» ενέργεια.

Η συγκεκριμένη αγορά, με ετήσιο τζίρο της τάξης των 100 εκατ. δολαρίων, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, καθώς οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 45%.

Με τη σειρά της, η μεγάλη πτώση της τιμής των πιστοποιητικών περιορίζει τα κίνητρα για επενδύσεις. Όπως αναφέρει στο Bloomberg ο Γιόακιμ Τζέρνας, αναλυτής της εταιρείας συμβούλων Nena, «υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός έργων για την παραγωγή αιολικής ενέργειας, τα οποία δεν έπρεπε να κατασκευάζονται».

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, λοιπόν, κάθε νέο αιολικό πάρκο σε Νορβηγία και Σουηδία θα ρίχνει κι άλλο τις τιμές, αφού θα δημιουργείται ακόμα μεγαλύτερο πλεόνασμα.

Ως απάντηση, η κυβέρνηση της Σουηδίας έχει αποφασίσει να διατηρήσει τις επιδοτήσεις σε χαμηλά επίπεδα μέχρι το 2020.

Αυτή η τακτική, όμως, έχει αμφίβολα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον Πάουλ Στόρμον, διευθυντής της εταιρείας ανάπτυξης αιολικών πάρκων OX2, κάτι τέτοιο θα αποθάρρυνε επενδυτές που αναζητούν σταθερή μακροπρόθεσμη απόδοση από την επένδυσή τους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Δεν είναι κάτι που μπορείς να σταματάς και να ξεκινάς, είναι μακρά η διαδικασία πίσω από κάθε επένδυση», σημειώνει ο Στόρμον.

http://energypress.gr/news/antikinitro-gia-ependyseis-se-nea-erga-ape-oi-meiomenes-times-ton-eggyiseon-proeleysis