Πλήγμα σε νέα, αλλά και σε υφιστάμενα έργα ενδέχεται να επιφέρει ένας νέος περιορισμός που τίθεται σε σχέση με τις γνωμοδοτήσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα αναμένεται να βγει σε ΦΕΚ υπουργική απόφαση που, μεταξύ άλλων, θα περιορίζει σε 5 τον αριθμό των ανεμογεννητριών που βρίσκονται σε οπτική επαφή με ραδιοβοηθήματα τύπου VOR και εντός κύκλου ακτίνας 15 χλμ με κέντρο το ραδιοβοήθημα.

Σήμερα υπάρχουν 47 τέτοια ραντάρ, διάσπαρτα ανά την ελληνική επικράτεια, οι θέσεις των οποίων προσδιορίζεται από την ΥΑ Δ3/Δ/3271/781 (ΦΕΚ 191Β’/2009). Αυτή είναι και η ΥΑ, η επικαιροποίηση της οποίας αναμένεται να βγει σε ΦΕΚ σύντομα.

Με το συγκεκριμένο περιορισμό, πολλά υπό αδειοδότηση έργα υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν προβλήματα, ενώ δεν είναι σαφές κατά πόσο έργα για τα οποία έχουν δοθεί θετικές γνωμοδοτήσεις με το προηγούμενο πλαίσιο.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΥΠΑ έχει ήδη γνωμοδοτήσει αρνητικά σε τουλάχιστον μια περίπτωση, βάσει ακριβώς αυτού του περιορισμού, έστω κι αν ακόμα δεν έχει θεσπιστεί και τυπικά.

Ο κίνδυνος πολλαπλασιασμού των απορριπτικών γνωμοδοτήσεων από την ΥΠΑ έχει θορυβήσει τους παράγοντες της αγοράς, με την ΕΛΕΤΑΕΝ να αναμένεται να παρέμβει προκειμένου να δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα που δημιουργεί προσκόμματα στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου.