Επενδύσεις 43 δις. ευρώ πραγματοποιήθηκαν πέρυσι στον κλάδο αιολικής ενέργειας της Ευρώπης, σύμφωνα με το σύνδεσμο WindEurope. Το ποσό αυτό ήταν αυξημένο κατά 22% σε σύγκριση με το 2015.

Πιο αναλυτικά, 18,2 δις. ευρώ επενδύθηκαν στα υπεράκτια αιολικά, τα οποία συνιστούν ρεκόρ, ενώ οι επενδύσεις στα χερσαία αιολικά υποχώρησαν κατά 5% στα 9,4 δις. ευρώ, σηματοδοτώντας την πρώτη μείωση εδώ και πέντε χρόνια. Η μεγαλύτερη αγορά πέρυσι ήταν η Βρετανία με 12,7 δις. ευρώ και ακολούθησε η Γερμανία με 5,3 δις. ευρώ.

Όσον αφορά το φετινό έτος, οι εκτιμήσεις του συνδέσμου κάνουν λόγο για πτώση των επενδύσεων, καθώς πλέον η αγορά έχει κάνει το πέρασμα προς τους νέους μηχανισμούς στήριξης και οι επενδυτές δεν βιάζονται να προλάβουν το προηγούμενο καθεστώς, όπως συνέβη πέρυσι. Καθώς πολλές αγορές μεταβαίνουν προς το σύστημα με δημοπρασίες, αναμένεται μια προσωρινή κάμψη στις επενδύσεις.

Ένα ακόμα στοιχείο που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι η άνιση συγκέντρωση των επενδύσεων στην Ε.Ε.: Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του WindEurope, Ζιλ Ντίξον, το 80% των νέων επενδύσεων πραγματοποιήθηκε μονάχα σε τέσσερις χώρες, τη Βρετανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και τη Νορβηγία. Αντιθέτως, 14 κράτη δεν ανέφεραν καμία νέα επένδυση πέρυσι.

https://energypress.gr/news/windeurope-mono-se-tessera-krati-meli-sygkentrothike-80-ton-ependyseon-gia-aiolika-perysi