Σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία οι πολιτικές για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και βάλλονται από διάφορα κέντρα, τα μηνύματα που έρχονται για την πορεία της ελληνικής αιολικής αγοράς είναι παραπάνω από αισιόδοξα.

Και δεν αφορούν μόνο στα δεδομένα για την σημαντική συνεισφορά των αιολικών στο ηλεκτρικό σύστημα όπως συνέβη προ ημερών όταν οι ΑΠΕ κάλυψαν το 20% των αναγκών του συστήματος ή στις νέες εγκαταστάσεις πάρκων που συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και δείχνουν ότι η αγορά αποτελεί πόλο προσέλκυσης επενδύσεων και επενδυτικών κεφαλαίων.

Σύμφωνα με στοιχεία για τις παραγγελίες ανεμογεννητριών, μετά από μία χρονιά ρεκόρ, όπως το 2016, φέτος η αγορά κινείται με ακόμη πιο εντυπωσιακούς ρυθμούς και ήδη έχουν ξεπεραστεί τα μεγέθη της περυσινής χρονιάς.

Εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι παραγγελίες ανεμογεννητριών προηγούνται της κατασκευής των έργων. Έτσι για παράδειγμα οι παραγγελίες του 2016 αφορούν σε ένα τμήμα τους εγκαταστάσεις έργων που έγιναν πέρυσι, αλλά και σε εγκαταστάσεις που θα υλοποιηθούν και θα καταγραφούν το 2017. Αντίστοιχα οι παραγγελίες που γίνονται σήμερα σε ένα σημαντικό ποσοστό θα αποτυπωθούν σε εγκατεστημένη ισχύ το 2018.

Τούτων δοθέντων, σύμφωνα με στοιχεία του μεγαλύτερου προμηθευτή ανεμογεννητριών της ελληνικής αγοράς, της δανέζικης Vestas για ολόκληρο το 2016 οι πωλήσεις μηχανών έφτασαν τα 149MW, μέγεθος που συνιστά ρεκόρ όλων των εποχών για το ελληνικό τμήμα της διεθνούς εταιρείας.

Η θετική πορεία ωστόσο, συνεχίζεται με ακόμη πιο εντυπωσιακό ρυθμό και φέτος, και ήδη στο πρώτο πεντάμηνο , οι παραγγελίες έχουν ξεπεράσει τα μεγέθη όλου του 2016: μέχρι στιγμής η Vestas έχει συμβολαιοποιήσει 152MW και έχει ακόμη μπροστά της έξι μήνες για να διευρύνει ακόμη περισσότερο το ρεκόρ της.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ η Vestas την περυσινή χρονιά είχε μερίδιο αγοράς 52% στην Ελλάδα.

Ο εντυπωσιακός ρυθμός βεβαίως οφείλεται πρωτίστως στις επενδύσεις που υλοποιούνται από τους μεγάλους έλληνες παίκτες της αγοράς, με τις εταιρείες ΤΕΝΕΡΓ, ΕΛΤΕΧ Άνεμος, Protergia, Euroenergy και Eren να βρίσκονται πίσω από το μεγαλύτερο όγκο των νέων έργων. Και βέβαια οι εταιρείες βιάζονται να ολοκληρώσουν τα έργα τους προκειμένου να προλάβουν τις προθεσμίες και να εξασφαλίσουν την τιμολόγηση της ενέργειας με βάση το παλιό καθεστώς αποπληρωμής καθώς επίκεινται οι αλλαγές με τους διαγωνισμούς που θα πραγματοποιηθούν από το υπουργείο ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση και τα στοιχεία για τις παραγγελίες ανεμονγεννητριών επιβεβαιώνουν ότι η αγορά των ΑΠΕ εμφανίζει μια σημαντική αναπτυξιακή και επενδυτική δυναμική, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και το 2018.

https://energypress.gr/news/sto-foyl-oi-paraggelies-anemogennitrion-sto-proto-trimino-aisiodoxia-kai-gia-2018