Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα επενδυτικά πλάνα της ενεργειακής θυγατρικής του ομίλου Μυτιληναίος, Protergia, στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η εταιρεία που πλέον απορροφήθηκε μέσω του εταιρικού μετασχηματισμού στο μητρικό όμιλο, περιλαμβάνεται μεταξύ των 2-3 σημαντικότερων παικτών της ελληνικής αιολικής αγοράς που έχουν ανοίξει το τελευταίο διάστημα το χορό των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Την περασμένη εβδομάδα η Protergia συμφώνησε με το μεγαλύτερο κατασκευαστή ανεμογεννητρικών στον κόσμο, τη Δανέζικη Vestas την παραγγελία ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 48MW, που θα χρησιμοποιηθούν για το αιολικό πάρκο Πεταλάς στη Δ. Ελλάδα (Αιτωλοακαρνανία). Η παραγγελία που έγινε από την Protergia στο το νούμερο 1 διεθνώς του κλάδου των ανεμογεννητριών αφορά σε 24 ανεμογεννήτριες V100-2.0MW.

Η σύμβαση που υπεγράφη περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση των ανεμογεννητριών καθώς και την 10ετή συμφωνία συντήρησης προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη ενεργειακή παραγωγή σε όλη τη διάρκεια.

Η παράδοση των μηχανών αναμένεται να ξεκινήσει στο τέταρτο τρίμηνο του 2017.

Όπως ανέφερε ο αν. διευθύνων σύμβουλος της Protergia, Ντίνος Μπενρουμπή, πρόκειται για μια ακόμη συνεργασία με τη Vestas καθώς το πάρκο στον Πεταλά είναι το έκτο συνεχόμενο που κατασκευάζεται με τη συνεργασία των δύο εταιρειών. Η συνεχιζόμενη συνεργασία μας αποδεικνύει την εμπιστοσύνη μας στη Vestas ως στρατηγικό εταίρο της Protergia ανέφερε ο κ. Μπενρουμπή.

Πελάτη κλειδί που ενισχύει την παρουσία της Vesstas στην ελληνική αγορά χαρακτήρισε από την πλευρά του την Protergia o πρόεδρος της  Vestas Mediterranean Marco Graziano.

Σημειώνεται ότι η Protergia αυτή τη στιγμή διαθέτει σε λειτουργία έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 130MW, εκ των οποίων 111,5 MW αιολικά, ενώ τα υπόλοιπα είναι φωτοβολταϊκοί σταθμοί και μικρά υδροηλεκτρικά. Τα έργα σε ανάπτυξη της εταιρείας είναι 600MW εκ. των οποίων 23MW με άδεια εγκατάστασης, 72MW σε κατασκευή ανεβάζοντας το συνολικό  χαρτοφυλάκιο της εταιρείας στα 825MW.

Υπενθυμίζεται ότι το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας για τις ΑΠΕ, όπως είχε ανακοινωθεί, είχε θέσει ως στόχο την εγκατάσταση και λειτουργία 200 MW αιολικών μέχρι το τέλος του 2018 με το συνολικό ύψος της επένδυσης να φτάνει τα 250εκ. ευρώ.

Τέλος να αναφερθεί ότι η Vestas δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά από το 1986 εκ έκτοτε έχει εγκαταστήσει 1.3 GW ανεμογεννητριών στη χώρα μας.

https://energypress.gr/news/nea-megali-aioliki-ependysi-toy-omiloy-mytilinaios