Το κόστος των ΑΠΕ μειώνεται ταχύτερα του αναμενόμενου, τη στιγμή που ολοένα και μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά καθώς περνούν τα χρόνια.

Όπως αναφέρει ο ιδρυτής του Bloomberg New Energy Finance, Μάικλ Λίμπριχ, οι ΑΠΕ πρόκειται να λάβουν το 86% των επενδύσεων ύψους 10,2 τρις. δολαρίων που θα πραγματοποιηθούν στην ηλεκτροπαραγωγή ως το 2040. Επίσης, τονίζει ότι οι μεγάλες εταιρείες στα αιολικά, όπως η Siemens και η Vestas ήδη παράγουν ανεμογεννήτριες με άνοιγμα μεγαλύτερο από αυτό ενός αεροσκάφους A380.

Τα μεγαλύτερα αυτά συστήματα υπόσχονται να ρίξουν ακόμα χαμηλότερα το κόστος της τεχνολογίας και στις αρχές της επόμενης δεκαετίας δεν αποκλείεται τα υπεράκτια αιολικά πάρκα να μη χρειάζονται πλέον επιδοτήσεις. Ο Λίμπριχ, μάλιστα, προσδιόρισε δύο σημεία καμπής, στα οποία τα νέα αιολικά και φ/β θα γίνουν φθηνότερα από τις παραδοσιακές πηγές. ΓΙα παράδειγμα, το 2025 στην Ιαπωνία προβλέπεται ότι θα είναι φθηνότερο να κατασκευαστεί ένα φ/β πάρκο παρά μια μονάδα με άνθρακα. Η αντίστοιχη ημερομηνία για την Ινδία είναι το 2030, βάσει των εκτιμήσεων.

“Σε αυτό το σημείο οτιδήποτε αποσύρεται θα αντικαθίσταται με αιολικά και φ/β”, τόνισε σχετικά.

https://energypress.gr/news/bloomberg-oi-nees-giganties-anemogennitries-tha-allaxoyn-ta-pragmata-stin-ilektroparagogi