Ο δεσμευτικός στόχος για την Ελλάδα για το 2020 αφορά σε εγκατάσταση  φωτοβολταϊκών ισχύος 2.200 MW, στόχος ο οποίος επιτεύχθηκε νωρίτερα καθώς αυτή τη στιγμή η εγκατεστημένη ισχύς υπερβαίνει τα 2.600 MW. Επομένως, όπως σημειώνει μιλώντας στην Π. Χαλάτση για το insider.gr,  ο Dr. Γιάννης Τσιπουρίδης, γενικός διευθυντής της REDPro (Renewable Energy Development Professionals) και τέως πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), «στα φωτοβολταϊκά έχουμε ξεπεράσει το στόχος επομένως ό,τι πρόσθετο υπάρξει από τους διαγωνισμούς είναι κέρδος».

Ωστόσο, ο κ. Τσιπουρίδης αναφέρει ότι δεν συμβαίνει το ίδιο με τα αιολικά: «Στα αιολικά αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα 2.400 MW και για το 2020 προβλέπονται τουλάχιστον 7.000 MW. Με τα 100 MW το χρόνο που προβλέπουν οι διαγωνισμοί-αν τελικά ισχύσει αυτό- θα φθάσουμε τα 2.700. Αν προσθέσουμε και τα ώριμα έργα τα οποία υπολογίζονται στα 500-600 MW και πάλι βρισκόμαστε πολύ μακριά από το στόχο», σημειώνει.

«Η αγορά πρέπει να κρατηθεί ζωντανή. Το σχέδιο θα δημιουργήσει κινητικότητα αλλά πρέπει να τεθεί ως προϋπόθεση ότι όλα θα λειτουργήσουν κανονικά και εγκαίρως, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς γραφειοκρατία, χωρίς Συμβούλια της Επικρατείας. Με εξαίρεση τη ΡΑΕ η οποία λειτουργεί σωστά και έχει δώσει δείγματα γραφής, πρέπει να υπάρξουν απτές αποδείξεις ότι και η υπόλοιπη δημόσια διοίκηση θα μπορέσει να ανταποκριθεί αποτελεσματικά», σημειώνει ο κ. Τσιπουρίδης.

https://energypress.gr/news/tsipoyridis-eimaste-makria-apo-ton-eyropaiko-stoho-gia-ta-aiolika-na-kratithei-zontani-i-agorahttps://energypress.gr/news/tsipoyridis-eimaste-makria-apo-ton-eyropaiko-stoho-gia-ta-aiolika-na-kratithei-zontani-i-agora