Τον Νοέμβριο του 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε 8 νομοθετικές πράξεις ως ένα ενιαίο Πακέτο για την Καθαρή Ενέργεια για το 2030.
Αυτό το μέγα-πακέτο είχε σαν στόχο την επιτάχυνση της επίτευξης της Ενεργειακής Ένωσης της Ευρώπης, αναβαθμίζοντας τον σχεδιασμό της Ενεργειακής Αγοράς, προωθώντας τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Εξοικονόμηση Ενέργειας, οδηγώντας έτσι στην ενεργειακή μετάβαση που είναι το μεγάλο ζητούμενο για την έγκαιρη επίτευξη των κλιματικών στόχων.
Ωστόσο, ο αιολικός κλάδος υποδέχτηκε με κριτική αυτό το πακέτο, κατηγορώντας ουσιαστικά την Ε.Ε. για έλλειψη φιλοδοξίας στον στόχο που έθεσε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που ήταν «τουλάχιστον 27% για το 2030.»
Στην πραγματικότητα, αυτός ο στόχος του 27% χρονολογείται από εποχής Μπαρόζο, το 2014, και πριν από τη ιστορική Συμφωνία για το Κλίμα του Παρισιού του Δεκεμβρίου του 2015, η οποία ανέτρεψε πολλές συντηρητικές θέσεις. Επιπλέον ο στόχος αυτός είχε προκύψει από υπολογισμούς που στηρίχτηκαν σε ξεπερασμένες παραδοχές σχετικά με το κόστος παραγωγής ενέργειας από τον άνεμο και τον ήλιο.
Επιπλέον η επίτευξη του στόχου 20% για το 2020 θα οδηγούσε με τη δυναμική του σε επίτευξη ποσοστού συμμετοχής των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας το 2030, πάνω από 26%, χωρίς καν να απαιτηθεί θεσμοθέτηση νέου στόχου.
Ο αιολικός κλάδος είχε προσπαθήσει να μεταπείσει την τότε Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθεωρήσει τη θέση της για τον τελικό στόχο για τις Α.Π.Ε., χωρίς όμως επιτυχία.
Σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου οι αποφάσεις που λαμβάνονται τώρα θα καθορίσουν το ευρωπαϊκό ενεργειακό μείγμα, αυτός ο στόχος αποτελούσε παραφωνία.
Ευτυχώς αυτό το καίριο σφάλμα αρχίζει να διορθώνεται.
Στις 24 Νοεμβρίου ο αντιπρόεδρος της Ενεργειακής Ένωσης Maroš Šefčovič δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επικαιροποιήσει τις μακροπρόθεσμες ενεργειακές προβολές για το 2030, προσθέτοντας πως η αύξηση της συμμετοχής των Α.Π.Ε. στο 30% μέχρι το 2030 θα κοστίζει σχεδόν το ίδιο με την εφαρμογή του αρχικά προτεινόμενου στόχου 27%.
Φαίνεται πως η σημαντική μεώση του κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα τελευταία χρόνια, ώθησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει τα σενάρια της.
Η απάντηση της WindEurope ήταν άμεση, δια στόματος του Διευθύνοντος Συμβούλου της Giles Dickson :
“Είναι πολύ θετικό ότι η Επιτροπή αναγνώρισε ότι η ΕΕ μπορεί να επιτύχει καλύτερο στόχο από το 27% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030. Όπως είπε ο Αντιπρόεδρος της, ένας υψηλότερος στόχος δεν είναι μόνο προσιτός αλλά και οικονομικά επιθυμητός, μια και ο άνεμος είναι πλέον η φθηνότερη πηγή ενέργειας στις περισσότερες χώρες της ΕΕ και δημιουργεί θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.
Αλλά ο προσιτός και οικονομικά επιθυμητός στόχος δεν είναι το 30%, αλλά το 35%».
Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους.
Οι πρόσφατες τιμές σε διαγωνισμούς είναι εντυπωσιακές: στη Γερμανία 1 GW σε θαλάσσιο αιολικό πάρκο στα € 38 / MWh χθες, ενώ η τελευταία δημοπρασία στην Ισπανία έκλεισε στα € 33 / MWh. Επίσης ο μέσος συντελεστής απόδοσης σε χερσαία αιολικά πάρκα είναι πλέον μεταξύ 29% και 35% ανάλογα με την τοποθεσία, ενώ στα νεα υπεράκτια φτάνει το 48%.
«Η περιορισμένη φιλοδοξία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνεπάγεται κόστος. Αν παραμείνει χαμηλή, αντί να επιδιωχθεί 35% στόχος ΑΠΕ, η Ευρώπη θα χάσει 92 δισ. Ευρώ σε επενδύσεις σε αιολική ενέργεια και πάνω από 130.000 θέσεις εργασίας, που διαφορετικά θα είχαν δημιουργηθεί.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να παραμείνει στις θέσεις του και να υποστηρίξει τον στόχο 35% την επόμενη εβδομάδα», συμπλήρωσε ο κ. Ντίκσον.
Αμήν.
Γιάννης Τσιπουρίδης
Άμστερνταμ