Η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στα ελληνικά νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα θα ενισχυθεί χάρη σε ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, το οποίο θα στηριχθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Ένα νέο δάνειο της ΕΤΕπ, το οποίο υπογράφηκε σήμερα στην Αθήνα, θα χρηματοδοτήσει χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση (repowering) πουλάριθμων αιολικών πάρκων και μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών καθώς και την κατασκευή νέων υδροηλεκτρικών σταθμών και αιολικών πάρκων σε ολόκληρη τη χώρα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει χορηγήσει μέχρι σήμερα η ΕΤΕπ για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα. Η ΕΤΕπ είναι ο σημαντικότερος χρηματοδότης επενδύσεων σε ΑΠΕ παγκοσμίως.

Ο κ. Jonathan Taylor, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δήλωσε σχετικά: «Οι νέες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι κρίσιμης σημασίας για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η στήριξη των επενδύσεων στον τομέα αυτόν αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την ελληνική κυβέρνηση όσο και για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η ΕΤΕπ είναι ευτυχής που επεκτείνει τη μακροχρόνια συνεργασία της με τη ΔΕΗ για την αξιοποίηση της καθαρής ενέργειας σε όλη την Ελλάδα μέσω αυτής της πρώτης σύμπραξης με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Η ΕΤΕπ, ως η Τράπεζα της ΕΕ, στηρίζει επενδύσεις σχετικές με το κλίμα ανά την υφήλιο και αυτό το επενδυτικό πρόγραμμα εξετάζεται ήδη από άλλους ως υπόδειγμα για την ανάδειξη του δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μικρά νησιά».

Ο κ. Μ. Παναγιωτάκης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, δήλωσε: «Το δάνειο αυτό θα ενισχύσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα ελληνικά νησιά. Θα συμβάλει επίσης στη μεταβολή του ενεργειακού μείγματος που παράγεται σε επίπεδο Ομίλου ΔΕΗ και θα καταστήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό στην Ελλάδα περισσότερο βιώσιμο και ασφαλέστερο. Ο Όμιλος ΔΕΗ διατηρεί από το 1963 μακροχρόνια αγαστή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μέσα από την οποία έχει χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης. Η χρηματοδότηση που παρέχει σήμερα η ΕΤΕπ στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, υπό τις τρέχουσες αντίξοες οικονομικές συνθήκες, υπογραμμίζει τον καταλυτικό ρόλο της ΕΤΕπ όσον αφορά την προώθηση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Ο κ. Ηλίας Μοναχολιάς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, δήλωσε τα εξής κατά την ομιλία του:

“Αγαπητοί Συνεργάτες,

Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα και για τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Η ΕΤΕΠ εμπιστεύεται τον Όμιλο μας, για άλλη μια φορά, και χρηματοδοτεί ένα σημαντικό τμήμα του χαρτοφυλακίου των έργων μας, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα. Το δάνειο αυτό αφορά και την αποκατάσταση και ανακατασκευή παλαιών αιολικών πάρκων και μικρών υδροηλεκτρικών έργων αλλά και την εγκατάσταση νέων έργων ΑΠΕ.

Πιο συγκεκριμένα : Το νέο πρόγραμμα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα υποστηρίξει τις επενδύσεις σε αιολικά πάρκα σε περιοχές ολόκληρης της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των νησιών Κεφαλονιά, Χίο, Λέσβο, Κρήτη, Μύκονο, Σάμο, Εύβοια, Λήμνο, Κάρπαθο, Ικαρία, Τήνο, Ψαρά και στην ηπειρωτική χώρα, στην Καρδίτσα.
Αυτό περιλαμβάνει την αποκατάσταση των υφιστάμενων αιολικών πάρκων, μερικά από τα οποία λειτουργούν περισσότερο από 25 χρόνια καθώς και την κατασκευή αιολικών πάρκων μικρής κλίμακας σε νέες τοποθεσίες. Επιπλέον, το νέο πρόγραμμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα υποστηρίξει την αποκατάσταση δύο παλαιών μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών (ο ένας  που βρίσκεται στην  Άρτα – το έργο Λούρος – και ο άλλος  στο Βέρμιο, στη Βόρεια  Ελλάδα) καθώς και δύο νέοι μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί, ο ένας βρίσκεται στο Σμόκοβο και ο άλλος στο Μακροχώρι, στη κεντρική Ελλάδα.

Μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα θα προστεθούν 90 MW νέων εγκαταστάσεων ΑΠΕ στη χώρα και το πρόγραμμα αυτό θα αποτελέσει μια σημαντική συμβολή στους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους για την ανανεώσιμη ενέργεια. Η ανάπτυξη, η κατασκευή και η λειτουργία των περισσότερων από αυτά τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε 15 μήνες από σήμερα.

Με μεγάλη χαρά συνεργαστήκαμε με την ομάδα της ΕΤΕΠ για να καταλήξουμε στη σημερινή υπογραφή της σχετικής Σύμβασης Χρηματοδότησης. Πρόκειται για μία πραγματικά Αναπτυξιακή Τράπεζα που συνεχώς αποδεικνύει το ισχυρό ενδιαφέρον της όχι μόνο για την Ελλάδα και την Ελληνική οικονομία, αλλά και για το περιβάλλον και την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Τους ευχαριστώ θερμά και εκτιμώ ότι θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη τους και θα διευρύνουμε αυτή τη συνεργασία που σήμερα τυπικά ξεκινά.

Το πρώτο βήμα έγινε σήμερα. Όχι μόνο με την υπογραφή της Σύμβασης χρηματοδότησης, αλλά και γιατί σήμερα είχαμε τη χαρά να υπογράψουμε την πρώτη Σύμβαση Προμήθειας 22 Ανεμογεννητριών για 10 Αιολικά Πάρκα σε 9 νησιά του Αιγαίου. Προμηθευτής μας είναι μία Ευρωπαϊκή Εταιρεία, με έδρα στην Ολλανδία, η EWT, με άριστα προϊόντα στον τομέα των Ανεμογεννητριών, ισχύος μέχρι 1MW.

Κυρίες και Κύριοι,

Όλοι γνωρίζουν και αναγνωρίζουν πλέον ότι η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην εγκατάσταση έργων ΑΠΕ. Ένα στρατηγικό πλεονέκτημα που πρέπει άμεσα, ιδιαίτερα τώρα που βγαίνουμε από τη πολύχρονη οικονομική και δημοσιονομική κρίση, να εκμεταλλευτούμε. Παράλληλα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτήν την περίοδο γίνεται η μεγάλη και δύσκολη διαπραγμάτευση σε όλα τα επίπεδα για τους στόχους του Ευρωπαϊκού πακέτου καθαρής ενέργειας.

Σε αυτόν τον μεγάλο διάλογο η χώρα μας οφείλει να είναι παρούσα και πρωτοπόρος με έργα, δράσεις, συνεργασίες, συνέργειες, σχέδια και ιδέες.

Οι μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας πρέπει να μας βρουν προετοιμασμένους και ανταγωνιστικούς.

Ικανούς να προσφέρουμε ανταγωνιστικές τιμές στους πολίτες μας, ασφάλεια εφοδιασμού, καινοτομία, τεχνολογική πρωτοπορία.

Με τη σημερινή μας συμφωνία κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η μητρική μας εταιρεία, η ΔΕΗ, μας στηρίζει αποφασιστικά στο να αναπτυχθούμε, με ταχύτητα αλλά και σταθερότητα.

Η Ελλάδα και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες καλούνται με τις δικές τους δυνάμεις να αποδείξουν ότι στην Ευρώπη του αύριο μπορεί να μην υπάρχει σύγκρουση μεταξύ δύο μεγάλων στόχων: της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της προσφοράς ενέργειας για όλους τους πολίτες.

Εμείς θα ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της προστασίας του περιβάλλοντος, στις προκλήσεις της ανάπτυξης και στις προκλήσεις της εθνικής αλλά και ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σας ευχαριστώ”.

Η σύμβαση χρηματοδότησης για αυτό το δάνειο της ΕΤΕπ ύψους 85 εκατ. ευρώ υπογράφηκε σήμερα στην Αθήνα. Τη σύμβαση υπέγραψαν από την πλευρά της ΕΤΕπ ο κ. Nicholas Jennet, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Επικεφαλής της Ομάδας Επενδύσεων για την Ελλάδα και από την πλευρά της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ο κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και ο κ. Ηλίας Μοναχολιάς, Διευθύνων Σύμβουλος.

Το νέο πρόγραμμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα στηρίξει επενδύσεις σε μικρά αιολικά πάρκα σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ άλλων στα νησιά Κεφαλονιά, Χίο, Λέσβο, Κρήτη, Μύκονο, Σάμο, Εύβοια, Λήμνο, Κάρπαθο, Ικαρία, Τήνο και Ψαρά και στην ηπιρωτική Ελλάδα στην Καρδίτσα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αποκατάσταση (repowering) υφιστάμενων αιολικών πάρκων, μερικά από τα οποία λειτουργούν εδώ και περισσότερο από 25 χρόνια, καθώς και την κατασκευή μικρών αιολικών πάρκων σε νέες περιοχές. Επιπλέον θα στηρίξει την αποκατάσταση δυο παλαιών μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών – ενός σταθμού στην Άρτα (έργο Λούρου) και ενός στο Βέρμιο, στη Βόρεια Ελλάδα – καθώς και την κατασκευή δυο νέων μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών – ενός στο Σμόκοβο και ενός στο Μακροχώρι, στην Κεντρική Ελλάδα.

Μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατά 90MW και θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη τόσο των εθνικών όσο και των ευρωπαϊκών στόχων, όσον αφορά τις ΑΠΕ. Η μελέτη, κατασκευή και λειτουργία των επιμέρους έργων αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην επόμενη διετία.

Η επέκταση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του Ομίλου ΔΕΗ και η νέα συνεργασία μεταξύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και της ΕΤΕπ θα βοηθήσει τον Όμιολο ΔΕΗ να επιτύχει τον στρατηγικό στόχο του να αναδειχθεί σε μείζονα προμηθευτή πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα. Οι νέες επενδύσεις για τη βελτίωση υπαρχόντων και την κατασκευή νέων αιολικών πάρκων θα ενισχύσουν την ενεργειακή αυτάρκεια, θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες απασχόλησης και θα αποφέρουν οφέλη στις τοπικές κοινότητες.

Το νέο 16ετές δάνειο είναι η πρώτη χρηματοδότηση που χορηγεί στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία είναι ο οργανισμός παροχής μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο μεγαλύτερος χρηματοδότης επενδύσεων ΑΠΕ στον κόσμο. Το δάνειο της ΕΤΕπ αναμένεται να εξασφαλιστεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Την τελευταία δεκαετία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει χορηγήσει πάνω από 3 δισ. ευρώ για ενεργειακά έργα σε όλη την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, έχει στηρίξει έργα ΑΠΕ, την ενίσχυση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τη βελτίωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά.

Νωρίτερα φέτος η ΕΤΕπ συμφώνησε να χορηγήσει 24 εκατ. ευρώ για την κατασκευή τριών αιολικών πάρκων συνολικής ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας 49 MW στη Βοιωτία.

Την τελευταία δεκαετία η ΕΤΕπ έχει στηρίξει επενδύσεις σε χερσαία και υπεράκτια αιολικά πάρκα ανά την υφήλιο, με χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους άνω των 17 δισ. ευρώ.

https://energypress.gr/news/symfonia-gia-daneio-85-ekat-eyro-gia-18-erga-ape-ypegrapse-i-dei-ananeosimes-me-tin-etep