Η χώρα, με βάση τις δεσμεύσεις της στην ΕΕ καλείται να επιτύχει στόχους σε δύο επίπεδα, στην συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας και στην εξοικονόμηση ενέργειας, εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ – ΜΠΕ “Πρακτορείο 104,9 FM”. “Ο πρώτος στόχος είναι η συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας. Η Ελλάδα πάει καλά, είμαστε στο 29% στην παραγωγή από ΑΠΕ. Θα βάλουμε φιλόδοξο στόχο κοντά στο 50% γύρω στο 2030. Ο δεύτερος πιο δύσκολος στόχος για τη χώρα αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, όπου εκεί έχουμε μείνει πίσω ως χώρα και καλούμαστε να εξοικονομούμε περίπου 1,5% από την ενέργεια που καταναλώνουμε σήμερα” είπε ο υπουργός, αναφερόμενος στον ενεργειακό σχεδιασμό.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στην ενέργεια ανέφερε ότι είναι αισθητή η παρουσία ξένων επενδυτών στην αιολική ενέργεια. “Με βάση τις άδειες που δώσαμε θα γίνουν επενδύσεις περίπου δύο δισ τα επόμενα δύο χρόνια στην αιολική ενέργεια, στην οποία αισθητή είναι η παρουσία ξένων εταιρειών, γαλλικών και ιταλικών κυρίως” είπε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε ότι ξένες επενδύσεις υπάρχουν και στην παραγωγή ενέργειας με φυσικό αέριο, στο υπό εξέλιξη έργο του Διαδριατικού Αγωγού (TAP), ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες και για την αποεπένδυση στο λιγνίτη. Συγκεκριμένα για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων υποστήριξε ότι ο νόμος περιλαμβάνει εκτενές σχέδιο και για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και για τον ελάχιστο χρόνο που ο νέος επενδυτής δεσμεύεται από υπάρχουσες εργασιακές συμβάσεις.

Σχετικά με το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” ο Γ. Σταθάκης δήλωσε ότι από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά θα ξεκινήσει επίσημα το πρόγραμμα με την υποβολή αιτήσεων, αφού ολοκληρώθηκε από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών η παράδοση του πληροφορικού συστήματος (ηλεκτρονική πλατφόρμα). Οι διαθέσιμοι πόροι του προγράμματος είναι 500 εκατομμύρια ευρώ, που καλύπτονται κατά 250 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα από άλλους πόρους.

https://energypress.gr/news/stathakis-ependyseis-2-dis-eyro-tin-epomeni-dietia-sta-aiolika