Έντονη είναι η κατασκευαστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα στον κλάδο των αιολικών, καθώς αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται έργα συνολικής ισχύος πάνω από 500MW, συμπεριλαμβανομένου του Καφηρέα.

Σηματωρό αυτής της δραστηριότητας αποτελεί το μεγάλο έργο στη Νότια Εύβοια. H απόφαση του ΣτΕ τον Ιανουάριο, βάσει της οποίας κρίθηκε ότι η επένδυση των 300 εκατ. ευρώ της Enel Green Power Hellas για το σύμπλεγμα των οκτώ αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 167 MW στον Καφηρέα είναι σύννομη, έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του. Έτσι, τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησαν οι χωματουργικές εργασίες.

Η πυρετώδης κατασκευαστική δραστηριότητα που καταγράφεται αυτή την περίοδο στον κλάδο των αιολικών εξηγείται, καθώς μεγάλη είναι η κινητικότητα που επιδεικνύουν για την υλοποίηση έργων όλοι οι μεγάλοι παίχτες του χώρου.

Παράλληλα, σημαντική δραστηριότητα καταγράφεται και από πολλούς μεσαίους και μικρούς παίκτες.

Τα έργα τα οποία κατασκευάζονται αυτή την περίοδο είναι έργα που έχουν κρατήσει σταθερό feed-in-premium.

Όταν τα έργα αυτά ολοκληρωθούν, θα δώσουν τη σκυτάλη στα έργα της επόμενης φάσης, εκείνα δηλαδή που θα προκύψουν από τους αναμενόμενους διαγωνισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι, σε ό,τι αφορά τα αιολικά, η ΡΑΕ προτείνει φέτος να δημοπρατηθούν έργα συνολικής ισχύος μέχρι 300MW, το 2019 επίσης 300MW συν την όποια ισχύ περισσέψει από φέτος και το 2020, αντίστοιχα, 300 MW συν την υπολειπόμενη ισχύ από τις δημοπρασίες του 2019.

Επίσης, προτείνει για το 2019 πιλοτικές κοινές ανταγωνιστικές διαδικασίες για την υπολειπόμενη ισχύ του 2018 της κατηγορίας των ανταγωνιστικών διαδικασιών, καθώς και για επιπλέον 400 MW.

https://energypress.gr/news/kataskeyastikos-pyretos-sta-aiolika-me-simaioforo-ton-kafirea