Η σουηδική Vattenfall ανακοίνωσε σήμερα ότι εγκατέστησε για πρώτη φορά τη νέα τεράστια υπεράκτια ανεμογεννήτρια των 8,8 μεγαβάτ που ανέπτυξε η Vestas στο έργο EOWDC στις ακτές της Σκωτίας.

Είναι η πρώτη φορά που εγκαθίσταται ένα υπεράκτιο σύστημα αυτού του μεγέθους, ενώ το έργο θα αποτελείται από 11 ανεμογεννήτριες τύπου V164. Πρόκειται για ένα σχέδιο στο οποίο αντιστάθηκε παλαιότερα ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς θεωρούσε ότι θα παρεμποδίσει τη θέα από γήπεδο γκολφ στις ακτές, το οποίο και στήριξε επενδυτικά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Vestas έχει λάβει ήδη παραγγελίες για ακόμη μεγαλύτερη έκδοση της ανεμογεννήτριας, αυτή τη φορά στα 9,5 μεγαβάτ. Η παρούσα ανεμογεννήτρια έχει υψος 191 μέτρων και ακτίνα 90 μέτρων. Το πάρκο θα παράγει 312 γιγαβατώρες ετησίως, ικανές να καλύψουν τις ανάγκες 80.000 νοικοκυριών και το 23% των αναγκών του Αμπερντίν.

Όπως τόνισε σχετικά, ο επικεφαλής του έργου, Άνταμ Εζαμέλ, “μονάχα μια περιστροφή της ανεμογεννήτριας μπορεί να παράγει αρκετή ενέργεια για μια κατοικία για μια ημέρα”.

https://energypress.gr/news/mia-mono-peristrofi-tis-neas-anemogennitrias-tis-vestas-mporei-na-ilektrodotisei-mia-katoikia