Συμφωνία για επενδύσεις στα αιολικά και στις μονάδες της ΔΕΗ υπέγραψαν σήμερα ο μεγάλος κινεζικός όμιλος China Energy Group και ο όμιλος Κοπελούζου.

Η συμφωνία αφορά επενδύσεις που μπορούν να φτάσουν δυνητικά τα 3 δις. ευρώ, τόσο τις ΑΠΕ όσο και στη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή ισχύος. Ήδη οι ΚΙνέζοι μπαίνουν σε όλες τις εταιρείες του Ομίλου Κοπελούζου που κατέχουν και λειτουργούν ή αναπτύσσουν, σε διάφορα στάδια, σταθμούς ΑΠΕ περί τα 1.500 μεγαβάτ. Προβλέπεται δηλαδή η είσοδος της κινεζική εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο κάθε θυγατρικής αιολικών ή φωτοβολταϊκών πάρκων του ομίλου Κοπελούζου.

Με βάση τη συμφωνία, η ελληνική πλευρά θα έχει το 25% και η κινεζική το 75% στο νέο σχήμα.

Ταυτόχρονα η China Energy και ο Όμιλος Κοπελούζου εκδήλωσαν ήδη από κοινού το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στη διαδικασία αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μελίτη και Μεγαλόπολη.

Αντίστοιχα, με βάση την Ελλάδα – όπου η China Energy έχει ήδη γραφεία – κοινά σχήματα των Κινέζων με τον Όμιλο Κοπελούζου, κρατώντας την αναλογία 75% με 25%, θα διεκδικήσουν ρόλο και έργα στο ενεργειακό τοπίο των Βαλκανίων και συνολικά της Ευρώπης.

“Η China Energy διαθέτει μεγάλη εμπειρία την οποία επιθυμεί να μεταδώσει εκτός Κίνας και η Ελλάδα μπορεί να γίνει βάση για επέκταση των δραστηριοτήτων της σε Βαλκάνια και Ευρώπη, τόνισε ο επικεφαλής του ομίλου Κοπελούζου”, Δ. Κοπελούζος.

“Η συνεργασία μας είναι άριστη και εδράζεται στην αξιοπιστία, τη σοβαρότητα και την καλή γνώση της ελληνικής πραγματικότητας”, πρόσθεσε ο ίδιος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την ολοκλήρωση σημαντικών επενδύσεων αλλά και την ανάπτυξη της συνεργασίας ελληνικών και κινεζικών εταιρειών.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο υφυπουργός ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλας ο οποίος χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας ως πολύ σημαντική εξέλιξη, σημειώνοντας ότι η China Energy είναι μια τεράστια εταιρεία που εκδηλώνει το ενδιαφέρον της για επενδύσεις στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή με βάση τη χώρα μας. Από πλευράς κυβέρνησης θα υπάρξει όχι μόνο ενθάρρυνση αλλά και στήριξη να έρθουν και άλλες κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα μας θα έχουν την αμέριστη στήριξη του δημοσίου, ανέφερε ο υφυπουργός.

Σημειώνεται ότι η China Energy ιδρύθηκε πέρυσι μετά τη συγχώνευση της China Guodian Corp με την Shenhua Group και είναι μια εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 17,028 δις ευρώ και πάγια αξίας 235,6 δις ευρώ 66 θυγατρικές και 350 χιλιάδες υπαλλήλους. Έχει έδρα το Πεκίνο και διαθέτει 7 εισηγμένες στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Σένζεν. Αποτελεί το μεγαλύτερο παραγωγό άνθρακα, το μεγαλύτερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα και από αιολικά καθώς και τον μεγαλύτερο παραγωγό χημικών και υγρών καυσίμων από άνθρακα.

https://energypress.gr/news/symfonia-kopeloyzoy-me-tin-kineziki-chn-energy-gia-tis-monades-tis-dei-kai-ependyseis-se-ape