Η Θάλασσα της Ιρλανδίας είναι επίσημα από σήμερα η έδρα του μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον κόσμο η έκταση του οποίου καλύπτει περίπου 20.000 γήπεδα ποδοσφαίρου.

 

Το αιολικό πάρκο, που ονομάστηκε Walney Extension, καλύπτει περίπου 145 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μπορεί να παράγει αρκετή ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες 600.000 νοικοκυριών, σύμφωνα με το BBC.

Το αιολικό πάρκο Walney που είχε κοστίσει 1 δισεκατομμύριο λίρες Αγγλίας και βρίσκεται περίπου 19 μίλια από το Barrow-in-Furness, στις ακτές της Cumbria, είχε ήδη 102 ανεμογεννήτριες.

Αλλά τώρα προστέθηκαν άλλες 87 και ως εκ τούτου και το όνομα Walney Extension, η επέκταση Walney.

Κάθε μία από τις 189 ανεμογεννήτριες έχει ύψος 190 μέτρα, σχεδόν το διπλάσιο του ύψους του κτιρίου του Big Ben στο Λονδίνου.

Μόνο μια περιστροφή μπορεί να τροφοδοτήσει ένα σπίτι για πάνω από μία ημέρα, σύμφωνα με τη δανέζική επιχείρηση ενέργειας Orsted.

«Η βορειοδυτική περιφέρεια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην βρετανική υπεράκτια αιολική βιομηχανία και ο στόχος μας είναι να πετύχουμε εδώ μόνιμο και θετικό αντίκτυπο», δήλωσε ο Matthew Wright, γενικός διευθυντής της Orsted.

«Το έργο αποτελεί ένα νέο σημείο αναφοράς όσον αφορά την κλίμακα του», πρόσθεσε ο Wright. «Με αυτές τις μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες καταλαμβάνουμε λιγότερες θέσεις και έχουμε μετακινηθεί λίγο πιο έξω, και αυτό είναι πραγματικά το είδος των έργων του μέλλοντος».

https://energypress.gr/news/megalytero-yperaktio-aioliko-parko-toy-kosmoy-arhise-na-paragei-kathari-energeia