Εδώ και καιρό η ΔΕΗ Ανανεώσιμες είχε ανακοινώσει την αντικατάσταση των ανεμογεννητριών που είχε στο Μελανιός και να που ήρθε η ώρα να το πράξει, μεταφέροντάς τες, κατ’αρχήν – όπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες που εξασφάλισε το alithia.gr- με το Φ/Γ πλοίο JSP PORTO στο λιμάνι των Μεστών.

Πρόκειται για νέες, σύγχρονες, μεγάλες – σε μέγεθος-  ανεμογεννήτριες, οι οποίες με βάση το σχεδιασμό θα έχουν δυνατότητα μεγαλύτερης παραγόμενης ισχύος (σύμφωνα με πληροφορίες θα αντικατασταθούν οι παλαιές 11 από 5 νέες, ), όμως η συνολικά αξιοποιήσιμη ενέργεια θα είναι ίδια μ’ εκείνη που παρήγαγαν αυτές που αντικαθίστανται.

Θυμίζουμε ότι η “αντίστροφη μέτρηση” για την αντικατάσταση των ανεμογεννητριών είχε ξεκινήσει από το 2014 όταν και είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στο Μελανιός από ανεμογεννήτρια, για την οποία δόθηκαν και αποζημιώσεις από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Η εταιρεία ωστόσο προχωρά πανελλαδικά πρόγραμμα αντικατάσταση αιολικών πάρκων το οποίο θα στηρίξει επενδύσεις συνολικού ύψους 114 εκατ. ευρώ σε μικρά αιολικά πάρκα σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ άλλων στo νησί μας και στα Ψαρά.

Λεπτομέρεια άξια αναφοράς από την επιχείρηση εκφόρτωσης που στήθηκε χθες στο λιμάνι των Μεστών, οι αναφορές όσων συμμετείχαν στο εγχείρημα για την καταλληλότητα των υποδομών του λιμανιού, του όποιου όμως η αξιοποίηση σε τοπικό επίπεδο δυστυχώς είναι η ελάχιστη δυνατή.

https://energypress.gr/news/apo-ta-mesta-sto-melanios-oi-nees-anemogennitries-tis-dei-ananeosimes