Η βρετανική βιομηχανία αιολικής ενέργειας ανακοίνωσε ότι ξεπέρασε τα 20 γιγαβάτ παραγωγικής ικανότητας με το άνοιγμα της επέκτασης 659 μεγαβάτ στο αιολικό πάρκο Γουώλμερς στις ακτές της κομητείας Κάμπρια στη βορειοδυτική Αγγλία.

Σύμφωνα με την Ένωση Εμπορίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με το άνοιγμα του επί του παρόντος μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον κόσμο νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ηνωμένο Βασίλειο έσπασε το ορόσημο των 20 γιγαβάτ και πλέον διαθέτει δυναμικό αιολικής ενέργειας 20.128 μεγαβάτ. Η ποσότητα αυτή είναι ικανή να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 14 εκατομμύρια κατοικιών και να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 25 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Ως αποτέλεσμα, η αιολική ενέργεια αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη ανανεώσιμη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντιπροσωπεύοντας το μισό μερίδιο από το 30% της ενέργειας που προήλθε από ανανεώσιμες πηγές το 2017.

«Χρειάστηκαν 19 χρόνια για την εγκατάσταση των πρώτων πέντε γιγαβάτ αιολικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο και τώρα έχουμε εγκαταστήσει την ίδια ποσότητα σε λιγότερο από δύο χρόνια», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια ένωσης, Έμμα Πίντσμπεκ. «Αυτή η εκπληκτική ανάπτυξη δείχνει πόσο γρήγορα το Ηνωμένο Βασίλειο κινείται σε ένα έξυπνο σύστημα χαμηλής εκπομπής άνθρακα και η αιολική ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού”.

Το πρώτο εμπορικό αιολικό πάρκο του Ηνωμένου Βασιλείου άνοιξε στην Κορνουάλη το 1991, ενώ το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο ξεκίνησε λειτουργία το 2000. Η αιολική παραγωγή έφτασε το ένα γιγαβάτ το 2005, τα πέντε το 2010, τα δέκα το 2013 και τα δεκαπέντε στις αρχές του 2017, γεγονός που σημαίνει ότι προστέθηκαν επιπλέον πέντε γιγαβάτ τους τελευταίους 21 μήνες.

https://energypress.gr/news/vretania-espase-fragma-ton-20-gw-paragogikis-ikanotitas-se-aioliki-energeia