Στην «κούρσα» των πηγών ενέργειας προς το 2030, η αιολική ενέργεια θα στεφθεί «πρωταθλήτρια» ως η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας ανάμεσα σε άνθρακα, πυρηνική ενέργεια και φυσικό αέριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, όπως αποτυπώνονται στο 2018 World Energy Outlook.

Στις προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού ενέργειας, η αιολική ενέργεια θα εξελιχθεί στη μεγαλύτερη πηγή ενέργειας το 2027, ξεπερνώντας άνθρακα, πυρηνική ενέργεια και φυσικό αέριο. Η εν λόγω πρόβλεψη έρχεται ως συνέχεια της περυσινής πρόβλεψης του Οργανισμού όπου έκανε λόγο για μια αντίστοιχη εξέλιξη των πραγμάτων, προσδιορίζοντας χρονικά «λίγο μετά από το 2030».

Σύμφωνα με τον IEA, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική ενέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα τριπλασιαστεί, φτάνοντας τα 1,100 TWh μέχρι το 2040, γεγονός που επισημαίνει με την σειρά της η WindEurope – Ένωση Αιολικής Ενέργειας της Ευρώπης με έδρα στις Βρυξέλλες – αναγνωρίζοντας πως θα ακολουθήσει ραγδαία ανάπτυξη των αιολικών.

Σε δηλώσεις του, ο Giles Dickson, διευθύνων σύμβουλος της WindEurope υπογραμμίζει ότι το δρόμο της υλοποίησης θα πάρουν νέοι αιολικοί σταθμοί, καθώς επίσης θα ακολουθήσει εκσυγχρονισμός στον εξοπλισμό των υφιστάμενων αιολικών, γεγονός που συνεπάγεται ανάπτυξη, εισοδήματα και θέσεις εργασίας.

«Αν και είναι πολύ θετικό ότι η αιολική ενέργεια θα αποτελεί την νούμερο 1 πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, όμως η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί μόλις το 24% της καταναλισκόμενης ενέργειας στην Ευρώπη. Για την απανθρακοποίηση όλου του συστήματος, εμείς πρέπει να εισάγουμε τεράστιες ποσότητες ανανεώσιμης ενέργειας στους τομείς θέρμανσης, μεταφορών και στη βιομηχανία. Τεχνικά είναι εφικτό και βιώσιμο. Απλά χρειάζεται τις σωστές πολιτικές που θα φέρουν επενδύσεις όπως για παράδειγμα, ηλεκτρικά οχήματα, αντλίες θερμότητας και ηλεκτρικά μπόιλερ», υπογράμμισε μεταξύ άλλων το ανώτατο στέλεχος της WindEurope.