Την επικράτηση χαμηλότερων τιμών στον πρόσφατο διαγωνισμό αιολικών της χώρας μας χαιρέτισε ο σύνδεσμος WindEurope.

Αναλυτικότερα, σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι έργα σχεδόν 160 μεγαβάτ εξασφάλισαν τιμή 55-65 ευρώ/μεγαβατώρα, έναντι 68-72 ευρώ στην περίπτωση του προηγούμενου διαγωνισμού του Ιουλίου.

Όπως δήλωσε σχετικά ο Τζόελ Μέγκελαρς, επικεφαλής σύμβουλος του WindEurope, “αυτά είναι εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η μέση τιμή είναι ακόμα χαμηλότερη από τις πρόσφατες δημοπρασίες της Γαλλίας και της Γερμανίας. Το γεγονός ότι μειώθηκαν οι τιμές συνιστά σημάδι εμπιστοσύνης από τους επενδυτές για τις προοπτικές της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα. Το υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού και η συμμετοχή μεγάλων επενδυτών με σημαντικά χαρτοφυλάκια στην Ελλάδα και την περιοχή βοήθησαν στη μείωση των τιμών.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι ξεκάθαρο δείγμα ότι ο άνεμος μπορεί να προσφέρει οικονομικό ηλεκτρισμό στους Έλληνες καταναλωτές και επιχειρήσεις. Η Ελλάδα πρέπει τώρα να είναι πιο φιλόδοξη για τα αιολικά στον εθνικό σχεδιασμό. Το επίπεδο της φιλοδοξίας και οι προοπτικές εγκαταστάσεων θα βοηθήσουν την Ελλάδα να προσελκύσει νέες επενδύσεις, να μειώσει περαιτέρω το κόστος και να δημιουργήσει τοπικά οικονομικά οφέλη.

Παρόλα αυτά, το κόστος εξασφάλισης άδειας για αιολικά πάρκα στην Ελλάδα παραμένει ζήτημα. Οι νικητές της δημοπρασίας ήδη ανέμεναν αυτό το κόστος όταν ξεκίνησαν να αναπτύσσουν τα σχέδιά τους σχεδόν δέκα χρόνια πριν. Η κυβέρνηση πρέπει να απλοποιήσει την αδειοδοτική διαδικασία και να προσφέρει περισσότερη διαφάνεια για το χρόνο που χρειάζεται για την περιβαλλοντική μελέτη, το χωροταξικό και τη σύνδεση με το δίκτυο”.