Μια νέα πλατφόρμα ανεμογεννητριών με δύο παραλλαγές, ισχύος 5 MW η κάθε μια παρουσίασε σήμερα η Vestas, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας. Οι δύο παραλλαγές επιτρέπουν καλύτερη υπό οποιεσδήποτε συνθήκες ανέμου.

Η νεοεισερχόμενη πλατφόρμα EnVentus περιλαμβάνει δύο μοντέλα – V150 – 5.6 MW και V162 – 5.6 MW και ενδεχομένως να αποδειχθεί αποτελεσματική τεχνολογία σε εφαρμογές ανοικτής θαλάσσης, όπως αναφέρει σχετικά η Vestas.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία υπογράμμισε ότι τα νέα μοντέλα ανεμογεννητριών συνδυάζουν τεχνολογία και σχεδιασμό συστημάτων από τα αντίστοιχα μοντέλα των 2 MW, 4 MW και 9 MW, τα οποία απολαμβάνουν εφαρμογή σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει μετατροπέα πλήρους κλίμακας, μια γεννήτρια μόνιμου μαγνήτη και ένα σύστημα μετάδοσης κίνησης μέσης ταχύτητας.

Επιπλέον, ο στρόβιλος V162-5.6MW έχει επιφάνεια σάρωσης άνω των 20.000 τ.μ. και ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες κάθε φορά μπορεί να αποδώσει 26% περισσότερο σε μεγέθη παραγωγής, σε σύγκριση με τον V150-4.2 MW. Με βάση τον σχεδιασμό της εταιρείας, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί κυρίως σε μεσαίες συνθήκες ανέμου, ενώ η πρώτη εγκατάσταση τοποθετείται στα μέσα του 2020 και ακολούθως να ξεκινήσει η κανονική παραγωγή για την προμήθεια της αγοράς.

Έπειτα το μοντέλο V150-5.6 ΜW, από την άλλη μεριά, ενισχύει την ετήσια παραγωγή ενέργειας κατά 30% σε σχέση με το μοντέλο V136-4.2MW, όπως αναφέρει η εταιρεία, προσθέτοντας ότι προορίζεται κυρίως για μεσαίες και υψηλές συνθήκες ανέμου. Η πρώτη εγκατάσταση του εν λόγω μοντέλου προγραμματίζεται το δεύτερο μισό του 2019 με την μαζική παραγωγή να ξεκινάει στα μέσα του 2020.

https://energypress.gr/news/anemogennitria-pantos-kairoy-fernei-stin-agora-i-vestas