Νέες μπίζνες ετοιμάζεται να ανοίξει η δανέζικη εταιρεία Orsted, από τις κορυφαίες παγκοσμίως στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, με την απόφαση να προχωρήσει στην κατασκευή δύο αιολικών πάρκων στην Ταϊβάν, μια σημαντικά αναπτυσσόμενη αγορά, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα σημαντικό βήμα περαιτέρω διείσδυσης στην ευρύτερη αγορά της Ασίας.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Reuters, η απόφαση να προχωρήσουν με τα συγκεκριμένα έργα έρχεται μετά τα δύο πάρκα Changhua 1 και 2a που τέθηκαν στον πάγο νωρίτερα φέτος, λόγω πολιτικής αβεβαιότητας σχετικά με τις εγγυημένες τιμές που πρόκειται να λάμβαναν.

Αυτή την φορά η δανέζικη εταιρεία ενημέρωσε πως έχει υπογράψει συμφωνία αγοροπωλησίας ενέργειας με την Taipower για την παραγωγή των αιολικών, δυναμικότητας 900 μεγαβάτ, ποσότητα που είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει περίπου 1 εκατομμύριο νοικοκυριά με πράσινη ενέργεια.

Σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα, οι αιολικοί σταθμοί ανοικτής θαλάσσης πρόκειται να κατασκευαστούν το 2021 και 2022.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι η Ταϊβάν κάνει σημαντικές προσπάθειες να προσελκύσει επενδύσεις σε τεχνολογίες ΑΠΕ ενόσω βρίσκεται σε φάση απόσυρσης των πυρηνικών με ορόσημο το 2025, μετά και την καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011, όπου αναδείχτηκαν οι κίνδυνοι χρήσης πυρηνικών σε μα περιοχή με έντονη σεισμογενή δραστηριότητα.

Για τις εταιρείες ανάπτυξης στην Ευρώπη, που για την ώρα ξεδιπλώνουν μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια στην Βόρεια Θάλασσα, εκμεταλλευόμενοι τα μειωμένα κόστη που εμφανίζει ο κλάδος, η Ταϊβάν θεωρείται ως μια «δίοδος» για την εμπλοκή στις ασιατικές αγορές, όπως είναι η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.https://energypress.gr/news/orsted-me-dyo-yperaktia-aiolika-ishyos-900-mw-sti-taivan-anazitaei-gefyra-gia-tin-asiatiki