Το αργότερο το Σεπτέμβριο τοποθετούν πηγές του ΥΠΕΝ, την ανάθεση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) σχετικά με την ανάπτυξη του πρώτου υπεράκτιου αιολικού πάρκου στην Ελλάδα.

Το έργο θα ανατεθεί σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Energypress”, πιθανότατα στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), που συμμετέχει μάλιστα την περίοδο αυτή σε πανευρωπαική έρευνα για offshore αιολικά, η οποία ολοκληρώνεται σύντομα, προκειμένου αμέσως μετά να παρουσιαστεί στο ΥΠΕΝ.

Το θέμα της δημιουργίας των πρώτων offshore wind farms στις ελληνικές θαλάσσες, κυρίαρχησε σε συνάντηση που είχαν την περασμένη Τετάρτη, ο υπουργός Ενέργειας Γ.Σταθάκης με τον πρέσβη της Νορβηγίας στην Αθήνα, Γιορν Γκζέλσταντ, την οποία γνωστοποίησε ο τελευταίος, με προ ημερών ανάρτησή του στο twitter.

Σε αυτήν σημειώνει ότι τα πλωτά αιολικά πάρκα μπορούν να μεταμορφώσουν τον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας, ενώ αναδεικνύει τις δυνατότητες συνεργασίας των δύο πλευρών στο κεφάλαιο αυτό, όπως άλλωστε είχε κάνει σε προ μηνός εκδήλωση με διοργανωτές την πρεσβεία της Νορβηγίας και την ΕΛΕΤΑΕΝ. Σε εκείνο το workshop, το στέλεχος της νορβηγικής Equinor (πρώην Statoil) Αρνε Εϊκ, είχε παρουσιάσει τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των πλωτών ανεμογεννητριών, εξαιτίας των οποίων η εταιρεία έχει καταφέρει σήμερα να πρωταγωνιστεί στον συγκεκριμένο τομέα. Οσο για τον πρώτο πιλοτικό διαγωνισμό για εγκατάσταση υπεράκτιου αιολικού πάρκου στην Ελλάδα, αυτός θα μπορούσε να διενεργηθεί μέσα στο 2020, όπως είχε αναφέρει στο workshop του Απριλίου, ο Γ.Γ. του ΥΠΕΝ Μ.Βερροιόπουλος.

Τρεις μελέτες θα κρίνουν την περιοχή

Τα παραπάνω, όπως και η προ ημερών συνάντηση Σταθάκη-Γκζέλσταντ δείχνουν κινητικότητα γύρω από το θέμα, που αναμένεται προσεχώς να ενταθεί, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί πανευρωπαική έρευνα σχετικά με το χωροταξικό των θαλάσσιων αιολικών, όπου από ελληνικής πλευράς συμμετέχει το ΕΛΚΕΘΕ. Η έρευνα βρίσκεται στο τελικό της στάδιο, και αμέσως μόλις αυτή οριστικοποιηθεί, πρόκειται να παρουσιαστεί στο ΥΠΕΝ.

Τόσο η έρευνα όπου συμμετέχει το ΕΛΚΕΘΕ, όσο και η περυσινή μελέτη που είχε διεξάγει η ΡΑΕ, συνυπολογίζουν βάθη, ανέμους και συνθήκες ναυσιπλοίας, όπως και τον παράγοντα ύπαρξης υποβρύχιων διασυνδέσεων με την ξηρά.

Το κλειδί εξάλλου για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών, ειδικά σε θάλλασες σαν τις ελληνικές με μεγάλα βάθη, είναι η κοντινή τους απόσταση με την ξηρά, και κατά πόσο αυτά “κουμπώνουν” με τις δριομολογημένες διασυνδέσεις. Οταν για παράδειγμα διασυνδεθεί η Κρήτη, ένα offshore αιολικό, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το καλώδιο, θα θεωρείται οικονομικά βιώσιμη επένδυση, όπως εξηγούν άνθρωποι με γνώση του αντικειμένου. Το ίδιο ισχύει και για τη διασύνδεση των Κυκλάδων. Εκτός από την εγγύτητα με καλώδια ή με την ξηρά, ο άλλος παράγοντας βιωσιμότητας αφορά τα βάθη, τα οποία κατά μέγιστο δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 400 μέτρα.

Τέτοια ακριβώς κριτήρια θα ληφθούν υπόψιν για την επιλογή της κατάλληλης περιοχής. Στην περυσινή για παράδειγμα μελέτη της, η ΡΑΕ, είχε συμπεριλάβει στις υποψήφιες περιοχές, μια απέναντι από τον Αθερινόλακκο στο νομό Λασιθίου στη Κρήτη και μια απέναντι από την παραλία Καψάλι στα Κήθυρα.

Εκτός από τις δύο παραπάνω μελέτες – αυτή όπου συμμετέχει το ΕΛΚΕΘΕ και αυτή της ΡΑΕ- το ΥΠΕΝ θα λάβει υπόψιν του, προκειμένου να καταλήξει στην υποψήφια περιοχή, και μια τρίτη. Εκείνη του ΚΑΠΕ, που είχε διενεργηθεί το 2010 , υποδεικνύοντας συνολικά 12 ζώνες πανελλαδικά, δίχως στη συνέχεια να αξιοποιηθεί καμία από τις προτάσεις της.

Τότε, ακριβώς επειδή η τεχνολογία δεν είχε φτάσει στα σημερινά επίπεδα, και τα μεγάλα βάθη συνιστούσαν αποτρεπτικό παράγοντα για παρόμοιες επενδύσεις, η μελέτη του ΚΑΠΕ εστίαζε κυρίως στα συμβατικά υπεράκτια αιολικά πάρκα, δηλαδή εκείνα τα οποία θεμελιώνονται στον βυθό. Τέτοιες συμβατικές θαλάσσιες ανεμογεννήτριες δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε βάθη μεγαλύτερα από μερικές δεκάδες μέτρα, καθώς το κόστος είναι απαγορευτικό, με συνέπεια να χρησιμοποιούνται κυρίως σε περιοχές με αβαθή νερά, όπως π.χ. στη Βόρεια Θάλασσα. Σήμερα ωστόσο η τεχνολογία μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των μεγάλων βαθών, εξ ου και οι νεότερες μελέτες λαμβάνουν υπόψιν τους διαφορετικά κριτήρια.Τρεις επομένως μελέτες θα κρίνουν την περιοχή όπου θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος πιλοτικός διαγωνισμός για offshore πλωτά αιολικά. Το ΥΠΕΝ, μόλις ολοκληρωθεί και η μελέτη όπου συμμετέχει το ΕΛΚΘΕ, θα επιλέξει 2-3 περιοχές, προκειμένου στη συνέχεια να απευθυνθεί σε έναν φορέα που γνωρίζει το αντικείμενο, ώστε να καταλήξουν από κοινού στη πιο κατάλληλη περιοχή.https://energypress.gr/news/sto-elkethe-i-meleti-gia-ta-yperaktia-aiolika-parka-i-synantisi-stathaki-me-norvigo-presvi-kai