Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή αποκάλυψη του energypress για τη διαδικασία ελέγχου κατά της Ελλάδας που έχει ξεκινήσει η Κομισιόν για τον τρόπο αδειοδότησης σταθμών ΑΠΕ εντός περιοχών NATURA, στο πλαίσιο του υφιστάμενου χωροταξικού για τις ΑΠΕ.

Το θέμα, που ήρθε στην επιφάνεια μετά από ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Παπαδάκη και την απάντηση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος της ΕΕ, Κ. Βέλα, έχει αποτελέσει ήδη αντικείμενο επαφών μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Κομισιόν με το ΥΠΕΝ, όπως εξάλλου προβλέπει η διαδικασία προτού αποφασιστεί αν μια χώρα θα παραπεμφθεί ή όχι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στο χθεσινό ρεπορτάζ επισημάνθηκε ότι η επικείμενη αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, έχει σκοπό, μεταξύ άλλων, να “απαντήσει” στις αιτιάσεις της Κομισιόν, με το ΥΠΕΝ να εκτιμά ότι έτσι θα αποτραπεί η παραπομπή της χώρας για μη συμμόρφωση με την περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ.

Το energypress δίνει σήμερα συνέχεια στο ρεπορτάζ, αποκαλύπτοντας τον πυρήνα της επιχειρηματολογίας που έχει επεξεργαστεί το ΥΠΕΝ για το συγκεκριμένο θέμα.

Μια επιχειρηματολογία που, μάλιστα, έχει αποτυπωθεί σε επίσημο έγγραφο του ΥΠΕΝ, που φέρει την υπογραφή του Γ. Σταθάκη.

Πρόκειται για την απάντηση που έδωσε το ΥΠΕΝ στην ερώτηση που έκαναν στη Βουλή για το ίδιο θέμα οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, Χρ. Κατσώτης και Δ. Μανωλάκου.

Στην απάντηση του Γ. Σταθάκη, σε σχέση με το ότι τα δυο συγκεκριμένα αιολικά στα Άγραφα βρίσκονται σε περιοχή NATURA, αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

«Τα παραπάνω αιολικά πάρκα έχουν χωροθετηθεί εκτός θεσμοθετημένων περιοχών προστασίας της φύσης και απόλυτης προστασίας της φύσης αλλά, βρίσκονται εντός κηρυγμένης περιοχής του ευρωπαϊκού δικτύου NATURA 2000 (SPA GR2430002-ΟΡΗ ΑΓΡΑΦΑ), όπου δεν υπάρχουν οικότοποι προτεραιότητας. Στους όρους αδειοδότησης προβλέπεται πρόγραμμα παρακολούθησης επιπτώσεων (αυτοψίες και έλεγχοι) τόσο κατά τη φάση κατασκευής, όσο και κατά τη φάση λειτουργίας των έργων, για διάστημα δύο έως πέντε ετών. Στόχος της παρακολούθησης είναι η καταγραφή ενδεχόμενων μεταβολών στην πυκνότητα, την εποχική αφθονία, τους ρυθμούς διέλευσης, καθώς και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο της συμπεριφοράς των πτηνών της οικείας περιοχής Natura. Σημειώνεται ακόμη ότι η περιοχή των έργων δεν βρίσκεται σε γνωστό μεταναστευτικό πέρασμα και δεν έχουν υπάρξει καταγραφές μετανάστευσης».

Έχει ενδιαφέρον ότι η απάντηση αυτή του υπουργού έχει ημερομηνία 13 Μαΐου 2019, δηλαδή 8 ημέρες πριν την απάντηση του Επιτρόπου Βέλα, κάτι που σημαίνει ότι είχε ήδη προηγηθεί η ανταλλαγή επιστολών του ΥΠΕΝ με την Κομισιόν για το ζήτημα. Από αυτό εύλογα συνάγεται ότι η απάντηση του Γ. Σταθάκη στην ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ δεν μπορεί παρά να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τις εξηγήσεις που είχε ήδη δώσει το ΥΠΕΝ στην Κομισιόν.

Σημειώνεται, επίσης, το θέμα έχει φτάσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από προσφυγή που κατέθεσε τον Ιούνιο του 2018 το «Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων» κατά της Άδειας Εγκατάστασης και της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί προσεχώς.

Ως προς την εμπλοκή του ΣτΕ στην υπόθεση, ο Γ. Σταθάκης σημειώνει ότι «περιμένουμε την Απόφαση του ΣτΕ η οποία θα μας δείξει το δρόμο που θα κινηθούμε ως αδειοδοτούσα Αρχή σε σχέση με τα εν λόγω έργα».

Υπενθυμίζεται ότι η απάντηση του Επιτρόπου Βέλα στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Παπαδάκη ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «εναπόκειται στα εθνικά δικαστήρια να κρίνουν αν μια άδεια έχει χορηγηθεί κατά παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ (π.χ. αν οι επιπτώσεις ενός έργου σε μια περιοχή Natura 2000 δεν έχουν υποβληθεί σε κατάλληλη αξιολόγηση βάσει του άρθρου 6 παράγραφος 3 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για την προστασία των οικοτόπων) και να ζητήσουν τη διόρθωση της κατάστασης, εφόσον κριθεί απαραίτητο».https://energypress.gr/news/nai-ypo-oroys-i-grammi-toy-ypen-gia-tin-egkatastasi-aiolikon-parkon-se-periohes-natura