Θεαματική ανάπτυξη εκτιμάται πως θα γνωρίσει η υπεράκτια αιολική ενέργεια παγκοσμίως με περισσότερα από 17 δισεκατομμύρια δολάρια να υπολογίζεται το μέγεθός της, κατά την περίοδο 2019-2023, καταγράφοντας συντελεστή ετήσιας ανάπτυξης (CAGR) 18%, σύμφωνα με σχετική έρευνα από την Technavio.

Η προβλεπόμενη αύξηση της παγκόσμιας αγοράς αιολικής ενέργειας για τα επόμενα πέντε χρόνια οφείλεται στο διψήφιο ρυθμό αύξησης που σημείωσε κατά το 2018, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Ειδικότερα, περίπου το 64% της αγοράς εκτιμάται πως θα αφορά κατασκευές έδρασης μονού πυλώνα, καθώς είναι οι περισσότερο διαδεδομένες παγκοσμίως στην κατηγόρια των υπεράκτιων αιολικών επειδή είναι εύκολες στην εγκατάσταση σε ρηχά και μεσαίου βάθους ύδατα.

Ενδεικτικά, να αναφέρουμε πως η έδραση/θεμελίωση είναι η κύρια διαφορά μεταξύ των υπεράκτιων και των χερσαίων σχεδίων ανεμογεννητριών. Ενώ οι χερσαίες ανεμογεννήτριες απαιτούν μεγάλες κατασκευές έδρασης από σκυρόδεμα, οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες απαιτούν διαφορετικούς τύπους κατασκευών έδρασης αναλόγως του βάθους και του υλικού του θαλάσσιου βυθού. Στις κατασκευές έδρασης των υπεράκτιων ανεμογεννητριών συγκαταλέγονται οι μονοί πυλώνες, τα τρίποδα, οι θεμελιώσεις βαρύτητας από σκυρόδεμα και οι πλωτές δομές έδρασης. Η επιλογή του τύπου έδρασης εξαρτάται από το βάθος και τη φύση του πυθμένα της θάλασσας.

«Η παγκόσμια αγορά αιολικής ενέργειας εκτιμάται πως θα αναπτυχθεί σημαντικά στη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου,  αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα των κατασκευών έδρασης μονού πυλώνα και την ταχύτατη διάδοση αυτών των δομών σε όλο τον κόσμο ως αποτέλεσμα της παρουσίας αξιόπιστων προμηθευτών με την απαιτούμενη εξειδίκευση», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ένας αναλυτής στην Technavio.

Επιπρόσθετα, ένας από τους βασικούς λόγους που σηματοδοτούν τέτοιους ρυθμούς ανάπτυξης είναι η μείωση του σταθμισμένου κόστους παραγωγής ενέργειας (Levelized Cost of Energy-LCoE), και η οποία θα είναι αποτέλεσμα ενός μεγαλύτερου συντελεστή δυναμικότητας και αυξημένης παραγωγής.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως η Technavio εκτιμάει πως η ανάπτυξη τεχνολογικά προηγμένων εξαρτημάτων-εξοπλισμού όπως η τεχνολογία άμεσων κινήσεων (direct drive technology) θα επιφέρει περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου την περίοδο 2019-2023.https://energypress.gr/news/ekrixi-ependyseon-disekatommyrion-sta-aiolika-anoiktis-thalassis-ektima-nea-ereyna-gia-tin