Τιμή στα 44 ευρώ ανά μεγαβατώρα «κλείδωσε» η EDF για την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από το υπεράκτιο αιολικό πάρκο που πρόκειται να κατασκευάσει ανοικτά της Δουνκέρκης, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Γαλλίας, CRE.

Ειδικότερα, ο γαλλικός κολοσσός σε συνεργασία με τους εταίρους του – την καναδική εταιρεία Enbridge και την γερμανική εταιρεία Innogy – υπέβαλαν την χαμηλότερη τιμή μεταξύ των οκτώ υποψηφίων που πήραν μέρος στον διαγωνισμό, όπως αναφέρει σχετική έκθεση της Αρχής και μεταδίδει το πρακτορείο Montel.

Με σταθερά τιμολόγια για 20 χρόνια, η τιμή των οποίων θα κινείται από 44 ευρώ ανά μεγαβατώρα μέχρι 60.95 ευρώ/MWh, η μέση τιμή του διαγωνισμού διαμορφώθηκε στα 51.02/MWh, με τέσσερις υποψήφιους να υποβάλλουν προσφορές από 47.50 – 51 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Να σημειωθεί ότι το σχεδόν 600 MW υπεράκτιο αιολικό θα είναι το πρώτο της Γαλλίας όταν και θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2025 με 2026, ενώ η χώρα σχεδιάζει να ενισχύσει περαιτέρω την δυναμικότητα παραγωγής σε ΑΠΕ, περιορίζοντας ταυτόχρονα το μερίδιο των πυρηνικών.

Συγκεκριμένα, η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να διπλασιάσει τους στόχους ΑΠΕ από θαλάσσια αιολικά φτάνοντας τα 10 GW μέχρι το 2028 και κατεβάζοντας σε διαγωνισμό 1 GW ετησίως.https://energypress.gr/news/perase-yperaktio-aioliko-600-mw-tis-edf-stin-doynkerki-exasfalizontas-timi-44-eyromwh