Πλαφόν αναμένεται να ορίσει η Γερμανία στη τιμή για τις άδειες κατασκευής χερσαίων αιολικών πάρκων για την επόμενη χρονιά στα 6.20 σεντς ανά κιλοβατώρα, σύμφωνα με όσα δήλωσε η ομοσπονδιακή ρυθμιστική αρχή δικτύου. Προβαίνει σε αυτή την μείωση της τιμής με σκοπό να αντιστρέψει την πρόσφατη (μεγάλη) πτώση σε νέα έργα.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του διεθνούς πρακτορείου Reuters, η γερμανική αρχή Bundesnetzagentur χρειάζεται να επανεξετάσει το υφιστάμενο σχήμα προκειμένου να διευκολύνει την υλοποίηση νέων έργων, διατηρώντας, ταυτοχρόνως, σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές για τους καταναλωτές, οι οποίοι και επωμίζονται μέρος του κόστους για να διοχετευτεί η πράσινη ενέργεια στο δίκτυο.

Μάλιστα, η υπηρεσία ανέφερε πως δεν θα μπορούσε να επιμείνει στην παραδοσιακή προσέγγιση ως προς καθορισμό των τιμών του επόμενου έτους βάσει των αποτελεσμάτων της τελευταίας δημοπρασίας, λόγω της θεαματικής πτώσης των αιτήσεων για νέες αδειοδοτήσεις, όπου βέβαια οι επενδυτές υπογραμμίζουν ως αιτία το αναξιόπιστο πολιτικό πλαίσιο.

Η παραδοσιακή προσέγγιση θα οδηγούσε σε τιμές 6.8-7.8 σεντς ανά κιλοβατώρα. Χάριν συγκρίσεως, οι τιμές που επιτεύχθηκαν για τις θερμικές μονάδες για το επόμενο έτος στην χονδρεμπορική αγορά είναι στα 4.6 σεντς.

Θέλοντας να δικαιολογήσει την παρέμβασή της, η ρυθμιστική αρχή επισήμανε πως το έκανε προς αποφυγήν «υπερβολικά γενναιόδωρης υποστήριξης», εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι η εν λόγω κίνηση δεν παρεμποδίζει τους ενδιαφερόμενους από το να εργαστούν οικονομικά και αποδοτικά.

Ωστόσο, πρέπει να αναφέρουμε πως πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο οι φωνές που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την επίτευξη των στόχων ανανεώσιμης ενέργειας και μείωσης των εκπομπών άνθρακα, όσο ειδικά η κατάσταση με την ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ και ιδίως αιολικών, δεν αντιστρέφεται.

https://energypress.gr/news/anotato-orio-620-sentskwh-stoys-diagonismoys-gia-hersaia-aiolika-thetei-i-germania