Εντός του τομέα της ενέργειας, το Avedøre είναι γνωστό για τη στέγαση της μεγάλης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας CHP της εταιρείας Ørsted, του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Avedore, αλλά στο μέλλον η περιοχή μπορεί να καταλήξει σε περισσότερη παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό έγινε σαφές όταν το Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Επίδειξης της Ενεργειακής Τεχνολογίας (EUDP) στο πλαίσιο του Δανέζικου Οργανισμού Ενέργειας αποφάσισε να στηρίξει το σχέδιο H2RES όπου η  Ørsted είναι ο κύριος εταίρος. Μαζί με τους εταίρους της: Everfuel Europe, η Nrs Hydrogen, η GreenHydrogen, η DSV Panalpina, το Hydrogen Denmark και η Energinet Elsystemansvar, η Ørsted έλαβε χρηματοδότηση ύψους 34,6 εκατομμυρίων DKK (US$5 million) για την κατασκευή  εγκατάστασης ηλεκτρολύσεως 2MW με κατάλληλη αποθήκευση υδρογόνου – και μεταλλοϋδρίδια.

Το εργοστάσιο θα χρησιμοποιήσει ηλεκτρική ενέργεια από υπεράκτιες ανεμογεννήτριες για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου για λεωφορεία, φορτηγά και ενδεχομένως ταξί. Η ημερήσια παραγωγή υδρογόνου αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 600 κιλά, αρκετή για να τροφοδοτήσει 20-30 λεωφορεία, ενώ παράλληλα θα κάνει δοκιμές τη χρήση του σε φορτηγά και ταξί.

Η χρηματοδότηση που χορηγήθηκε στο σχέδιο H2RES είναι το μεγαλύτερο από τα 53 έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί από την EUDP σε αυτή τη δεύτερη πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων του 2019.

Το υδρογόνο χρησιμοποιείται ευρέως στη βαριά βιομηχανία στην Ευρώπη, αλλά παράγεται κυρίως με τη μετατροπή από το φυσικό αέριο – των ορυκτών καυσίμων σε μια διαδικασία που εκπέμπει μεγάλες ποσότητες αερίων θερμοκηπίου (CO2). Το υδρογόνο μπορεί όμως επίσης να παράγεται με ηλεκτρόλυση, μια διαδικασία στην οποία χρησιμοποιείται ηλεκτρισμός για τη διάσπαση νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο. Εάν η ισχύς που χρησιμοποιείται για ηλεκτρόλυση προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το παραγόμενο υδρογόνο θα είναι πράσινο.

Ως εκ τούτου, το σχέδιο H2RES, για το οποίο η Ørsted και οι εταίροι έλαβαν τώρα χρηματοδότηση, θα χρησιμοποιούν ενέργεια απευθείας από τις δύο υπεράκτιες ανεμογεννήτριες της Ørsted, στο  Avedøre. Επιπλέον, η ηλεκτρόλυση μπορεί να λειτουργήσει με ευελιξία, συμβάλλοντας έτσι στη διασφάλιση της ευέλικτης χρήσης της παραγόμενης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες.

Το ανανεώσιμο υδρογόνο θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της φιλοδοξίας της Δανίας να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 70% το 2030 και της μετάβασης σε έναν κόσμο που θα βασίζεται αποκλειστικά στην πράσινη ενέργεια.

Οι βαριές οδικές μεταφορές είναι ένας από τους τομείς που μπορούν να γίνουν πιο πράσινοι με έμμεση ηλεκτροδότηση με υδρογόνο που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Ωστόσο, το ανανεώσιμο υδρογόνο είναι σήμερα πιο ακριβό από το υδρογόνο που παράγεται από φυσικό αέριο ή άνθρακα. Έτσι, είναι σημαντικό να μπορούμε να επιδείξουμε την τεχνολογία και να συγκεντρώσουμε την εμπειρία που θα επιτρέψει την κλιμάκωση της τεχνολογίας και να την καταστήσουμε πιο αποτελεσματική, ώστε να είμαστε σε θέση να παράγουμε ανανεώσιμο υδρογόνο σε τιμή που να μπορεί να ανταγωνιστεί την τιμή των εναλλακτικών λύσεων που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα.

Το ενδιαφέρον για τα πράσινα καύσιμα με μηδενικές εκπομπές είναι τεράστιο, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της Κοπεγχάγης. Το υδρογόνο που παράγεται με πλεόνασμα ανανεώσιμης ενέργειας μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε 100% πράσινο, χωρίς ρύπανση καύσιμο. Η ενέργεια μπορεί να αποθηκευτεί, να διανεμηθεί και να χρησιμοποιηθεί ευέλικτα χωρίς να χρειάζονται περαιτέρω σημαντικές επενδύσεις σε νέες υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας για βαριές μεταφορές, για παράδειγμα στο περιβάλλον της πόλης. Η Everfuel είναι υπεύθυνη για τη διανομή του ανανεώσιμου υδρογόνου, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας σταθμών υδρογόνου για ιδιοκτήτες και φορείς οχημάτων με μηδενικές εκπομπές – χωρίς περιορισμούς Το έργο H2RES στο Avedore είναι απόλυτα μοναδικό με ισχυρούς συνεργάτες και κοντά στην Κοπεγχάγη.

Η Δανία είναι παγκόσμιος πρωτοπόρος στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έχει μια θέση στο πόλο που οδηγεί το δρόμο για την ανανεώσιμη χρήση υδρογόνου ως την πηγή ενέργειας για τις μεγάλες μεταφορές. Η υλοποίηση του έργου H2RES θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση μιας εθνικής υποδομής για ανανεώσιμο υδρογόνο.

H Ørsted οδηγεί το δρόμο για την αιολική βιομηχανία όσον αφορά τη συγκεκριμένη χρήση του υδρογόνου.

Το έργο θα δώσει στην GreenHydrogen πολύτιμη εμπειρία και μοναδικό υπόβαθρο για την περαιτέρω ανάπτυξη των εγκαταστάσεων ηλεκτρολύσεως ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αιολικής βιομηχανίας, η οποία θα είναι μεταξύ των πολύ μεγαλύτερων παραγόντων υδρογόνου για την αποθήκευση ενέργειας.

Η ενσωμάτωση της ενέργειας από την υπεράκτια αιολική ενέργεια στις βαριές μεταφορές είναι μια βασική πρόκληση στον πράσινο μετασχηματισμό. Με το H2RES θα έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε πώς το υδρογόνο και ο ανοικτός αιολικός αέρας μπορούν να συμπληρώνονται καλύτερα μεταξύ τους. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για το υδρογόνο ως βασική τεχνολογία στον πράσινο μετασχηματισμό.

Ο Δρ. Σοφοκλής Μακρίδης συνεργάστηκε με τον Δρ. Nordstrøm, Vice President and Head of Ørsted’s hydrogen activities πέρυσι τον Μάιο για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της Ørsted στην Αγγλία-Λονδίνο που έχει γραφεία εξειδικευμένα στο υδρογόνο και από όσο μας ενημέρωσε σύντομα θα ανακοινωθούν από την εταιρεία νέα projects και επενδυτικές δράσεις της Δανέζικης εταιρείας στην Δυτική Αγγλία.https://energypress.gr/news/simantiko-programma-axiopoiisis-yperaktias-aiolikis-energeias-gia-tin-paragogi-ananeosimoy