Όπως ανακοινώθηκε χθες από το ΔΑΠΕΕΠ ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές προς τους παραγωγούς ΑΠΕ για το μήνα Οκτώβριο, με αποτέλεσμα σύμφωνα με το διαχειριστή η καθυστέρηση έναντι του συμβατικού χρόνου αποπληρωμής να μειωθεί στον 1,5 μήνα.

Πως γίνεται με τις πληρωμές του Οκτωβρίου, η καθυστέρηση να είναι 1,5 μήνας; Αυτό συμβαίνει διότι, όπως εξηγεί στην ανακοίνωσή του ο διαχειριστής, τα ενημερωτικά προς τους παραγωγούς εκδίδονται 20 μέρες μετά, δηλαδή στην περίπτωση του Οκτωβρίου στις 20 Νοεμβρίου ενώ τα τιμολόγια παραλαμβάνονται μεταξύ 21 και 30 Νοεμβρίου. Η συμβατική ημερομηνία εξόφλησης είναι 20 μέρες μετά δηλαδή στις 20 Δεκεμβρίου.

Πως όμως φτάσαμε με την εξόφληση στις 30 Ιανουαρίου, να έχει μειωθεί στον 1,5 μήνα η καθυστέρηση; 

Προφανώς, καταγράφεται βελτίωση της ρευστότητας του ΔΑΠΕΕΠ, καθώς η ΔΕΗ, κατά τα φαινόμενα έχει ξεκινήσει να αποπληρώνει τις οφειλές της, εξέλιξη που σημαίνει ότι δίνεται η δυνατότητα στο διαχειριστή να προχωρήσει σε πιο έγκαιρες πληρωμές.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι με την απόφαση για αύξηση των εσόδων από τους ρύπους, εκτός από τη βελτίωση της ρευστότητας, θα υπάρξει και λογιστική διασφάλιση του ΕΛΑΠΕ, η οποία φαίνεται να εξασφαλίζει ότι ο λογαριασμός δε θα απειληθεί, παρά την πρόσφατη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, η οποία δημιούργησε ανησυχίες στην αγορά.