Ξεκίνησε την Παρασκευή η διαδικασία για την κατάθεση στοιχείων από την πλευρά των επενδυτών που είχαν καταθέσει αιτήσεις για Άδεια Παραγωγής έργων ΑΠΕ στη ΡΑΕ, προκειμένου όσες αιτήσεις συνεχίζουν να «υποστηρίζονται» από τους επενδυτές, να εξεταστούν με βάση το νέο νόμο.

Τα νέα πληροφοριακά συστήματα που εγκατέστησε η ΡΑΕ είναι σε εφαρμογή. Όσοι είχαν καταθέσει στο παρελθόν αιτήματα, από τον κύκλο Σεπτεμβρίου 2018 έως τον κύκλο Δεκεμβρίου 2019, για τα οποία βεβαίως δεν έχουν εκδοθεί Άδειες Παραγωγής, πρέπει τώρα να επιβεβαιώσουν το ενδιαφέρον τους και να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία της αίτησής τους.

Η επικαιροποίηση αφορά αποκλειστικά στα στοιχεία των πολυγώνων των έργων τους και των θέσεων των ανεμογεννητριών, εντός των πολυγώνων των αρχικών.

Η προθεσμία που έχουν οι επενδυτές για να εισαγάγουν τα επικαιροποιημένα στοιχεία είναι έως τις 6 Ιουλίου. Η κινητικότητα είναι ήδη πολύ μεγάλη και παρατηρείται «συνωστισμός» ενδιαφερομένων που σπεύδουν να επιβεβαιώσουν το ενδιαφέρον τους για τα έργα που έχουν καταθέσει. Δεν υπάρχουν ωστόσο τεχνικά προβλήματα.

Η ΡΑΕ θα αξιολογήσει τα αιτήματα ανά κύκλο υποβολής και όλοι οι αιτούντες που πληρούν τα κριτήρια του νέου νόμου θα ενημερωθούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να προβούν στην πληρωμή του ειδικού τέλους εντός τριών μηνών, σύμφωνα με το νόμο.

Ας σημειωθεί ότι η εγγραφή των ενδιαφερομένων στο πληροφοριακό σύστημα γίνεται μέσω taxisnet, καθώς για πρώτη φορά στον ενεργειακό χώρο αναπτύχθηκε από τη ΡΑΕ το ειδικό λογισμικό που επιτρέπει την είσοδο μέσω του ασφαλούς και πιστοποιημένου αυτού συστήματος.

Ήδη μια εβδομάδα πριν, στις 12 Ιουνίου, είχε επίσης ξεκινήσει να λειτουργεί και το πληροφοριακό σύστημα της ΡΑΕ που αφορά όσους είχαν καταθέσει αιτήματα έως τον κύκλο του Ιουνίου 2018. Οι ενδιαφερόμενοι της κατηγορίας αυτής οφείλουν να επιβεβαιώσουν το ενδιαφέρον τους και να επικαιροποιήσουν το φάκελο της αίτησης τους ως τη Δευτέρα 13 Ιουλίου. Για τα αιτήματα αυτά δεν απαιτείται η καταβολή επιπλέον τέλους.

Η ΡΑΕ έχει ήδη αναρτήσει ειδικό επεξηγηματικό οδηγό σύμφωνα με τον οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν την εγγραφή και εν συνεχεία να υποβάλουν τα απαιτούμενα στοιχεία.https://energypress.gr/news/ilektronikos-synostismos-sta-pliroforiaka-systimata-tis-rae-gia-epikairopoiisi-ton-palion