Αιολικοί και φωτοβολταικοί παραγωγοί, θεσμικοί επενδυτές και funds από τις ΗΠΑ βολιδοσκοπούν καιρό τώρα την ελληνική αγορά, αναζητώντας ευκαιρίες τόσο σε παραδοσιακούς τομείς, όπως τα αιολικά και φωτοβολταικά, όσο και σε νέους, σαν την ανάπτυξη offshore πάρκων και μονάδων αποθήκευσης.

Στους νέους αυτούς τομείς είναι που η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει την αμερικανική τεχνολογία, όπως δήλωσε χθες η ΓΓ του ΥΠΕΝ Αλ. Σδούκου από την Θεσσαλονίκη, κατά την συνάντηση με τον Μ.Πομπέο και τους υπόλοιπους αμερικανούς αξιωματούχους. Και προανήγγειλε ότι στις αρχές του 2021 πρόκειται να παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Τομέας με ιδιαίτερη ανάπτυξη ειδικά στις Δυτικές ΗΠΑ, όπου όπως ακριβώς και στην Μεσόγειο, το βάθος της θάλασσας αυξάνεται απότομα, συνθήκη ιδανική για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας.

Κινήσεις σαν κι αυτές έρχονται σε μια συγκυρία όπου η αμερικανική παρουσία στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ, αυξάνεται. Από την Invenergy, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αιολικών στην Βόρεια Αμερική που στις αρχές του έτους, προ COVID19, είχε κάνει γνωστό ότι σχεδιάζει να δραστηριοποιηθεί ενεργά στην Ελλάδα, έως την 547 Energy (πλατφόρμα ΑΠΕ της Quantum Energy Partners) και από την εταιρεία National Energy, έως κατασκευαστές αιολικού εξοπλισμού όπως η General Electric, η εικόνα δείχνει ότι η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα αυξάνεται.

Στην περίπτωση της Invenergy, έναν από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες αιολικών πάρκων στις ΗΠΑ, με πάνω από 150 έργα διεθνώς, ισχύος 21.000 ΜW, το ενδιαφέρον για την εγχώρια αγορά είναι παλιό, όπως φαίνεται και από τις αγγελίες αναζήτησης στελεχών για το ελληνικό τμήμα της. Στην περίπτωση της 547 Energy, συμμετείχε τον Ιούλιο για τρίτη συνεχόμενη φορά σε δημοπρασία της ΡΑΕ, προσθέτοντας 107 νέα ελληνικά MW αιολικής ενέργειας και φτάνοντας συνολικά στα 390 MW. Η National Energy από την πλευρά της μοχλεύει αμερικανικές χρηματοδοτικές ροές για την ανάπτυξη 270 MW σε project αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Πλάι στις εξιδεικευμένες εταιρείες του χώρου, κινητικότητα παρατηρείται και σε επίπεδο θεσμικών και funds που αναζητούν ευκαιρίες στην Ελλάδα. Τουλάχιστον δέκα για παράδειγμα αμερικανικά funds φαίνεται να έχουν βάλει στο ραντάρ τους την περίπτωση ΔΕΗ, ακριβώς εξαιτίας της στρατηγικής της στροφής στις ΑΠΕ. Κάποια σκέφτονται να μπουν στην μετοχή, άλλά έχουν ήδη τοποθετηθεί, ενώ ορισμένα ετοιμάζονται να κτίσουν υψηλότερες θέσεις. Ανάμεσά τους, τα Bell Rock Capital, Sephora Investment Asdvisors, Waterwill Capital Management, Cleargate Capital, Golden Tree Asset Mangement, Helm Investment Partners, Knighthead Capital Management, Craftsman Manegment, Colt Capital Partners, Kirkoswald  Αsset Μanagement.

Επίσης τομέας όπου οι ΗΠΑ δίνουν ιδιαίτερο βάρος είναι η αντλησιοταμίευση. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τον Ιούλιο όταν το αμερικανικό υπ. Ενέργειας είχε προσκαλέσει τον τότε υφυπ. ΠΕΝ Γ.Θωμά να συμμετάσχει σε φόρουμ, μια κυβερνητική πρωτοβουλία-πλατφόρμα για συνεργασίες πάνω στα αντλησιοταμευτικά. Στόχος του φόρουμ, που είχε επικεφαλής τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ D.Simmons ήταν να στηριχθεί η διείσδυση των μονάδων αντλησιοταμίευσης διεθνώς. Δηλαδή των “υδάτινων” μπαταριών, που αντιστοιχούν στο 94% της παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος αποθήκευσης ενέργειας και διακρίνονται για την υψηλή δυναμικότητα αποθήκευσης, απαραίτητης για να αποφευχθούν ενδεχόμενα προβλήματα εξαιτίας της μεταβλητότητας της παραγωγής των ΑΠΕ. https://energypress.gr/news/sto-rantar-pleiadas-paragogon-xenon-thesmikon-kai-funds-apo-tis-ipa-i-elliniki-agora-ton-ape