Κοινή επιστολή – παρέμβαση προς την κυβέρνηση, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Μέγαρο Μαξίμου, ετοιμάζουν οι τέσσερις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ στη χώρα μας, στον απόηχο των προθέσεων που έχουν διατυπωθεί από τον κ. Χατζηδάκη για έκτακτη επιβάρυνση των «παλιών» παραγωγών προκειμένου να κλείσει η λογιστική «τρύπα» που δημιουργείται στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εν Ελλάδι επικεφαλής των ENEL, IBERDROLA, EDF, TOTAL EREN, πρόκειται αυτή την εβδομάδα να ενημερώσουν την κυβέρνηση για την ανησυχία που έχουν δημιουργήσει οι δηλώσεις του ΥΠΕΝ, αλλά και για τον κίνδυνο που ελλοχεύει να μπουν υπό επανεξέταση επενδυτικά σχέδια των εταιρειών τους στη χώρα μας, ως επακόλουθο της επενδυτικής ανασφάλειας που δημιουργεί η όποια εκ των υστέρων αλλαγή στους όρους των υπογεγραμμένων συμβάσεων των παραγωγών ΑΠΕ.

Θα υπενθυμίζουν ταυτόχρονα ότι η προηγούμενη αντίστοιχη κίνηση με τις έκτακτες εισφορές και το new deal του 2014 οδήγησε σε επενδυτικό χειμώνα από τον οποίο μόλις βγαίνει ο τομέας.

Για το θέμα μάλιστα έχουν ενημερωθεί οι πρεσβείες των ξένων χωρών οι οποίες αναμένεται να επιχειρήσουν και εκείνες παρέμβαση προς την κυβέρνηση.

Η πρωτοβουλία των ξένων εταιρειών έρχεται να προστεθεί στη μαζική αντίδραση των εγχώριων φορέων που εκπροσωπούν τις ΑΠΕ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι κυβερνητικοί βουλευτές από πολλές επαρχίες της χώρας πιέζονται από τους μικρούς και μεσαίους επενδυτές φωτοβολταϊκών της περιοχής τους να παρέμβουν και εκείνοι στην κυβέρνηση. Η υπόθεση, δε, της παραγωγής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών αφορά πλέον, με τον ένα ή άλλο τρόπο, ένα πολύ μεγάλο αριθμό οικογενειών που φτάνουν τις 15.000 και κατά κανόνα έχουν υποστεί ήδη το πρώτο «κούρεμα» του new deal.

Από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης επιμένει ότι η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στη στήριξη των ΑΠΕ όπως καταγράφεται στο ΕΣΕΚ αλλά και όπως προκύπτει από το νομοθετικό της έργο.

Υποστηρίζει όμως ότι η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος και συνακόλουθα τη μείωση των εσόδων του ΕΛΑΠΕ. «Είναι προτιμότερο να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Υπάρχει μια πρωτοφανής κρίση, η οποία πλήττει όλους τους κλάδους και όλες τις χώρες, και μπροστά σε αυτή την κρίση πρέπει να τοποθετηθούμε με κοινωνική υπευθυνότητα. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι χρεώθηκαν μειώσεις 30% τα ενοίκια για να μην πέσουν έξω οι ελληνικές επιχειρήσεις, είναι Έλληνες β’ κατηγορίας;» αναρωτιέται σε χθεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή, εννοώντας σαφώς ότι πρέπει και οι παραγωγοί ΑΠΕ να μετάσχουν στο βάρος αντιμετώπισης του προβλήματος.

«Δεν είμαστε σε αντιπαράθεση, θέλουμε να στηρίξουμε τις ΑΠΕ, αλλά πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι έχουμε ένα περιβάλλον κοινωνικής κρίσης» σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης και προσθέτει: «Η βιομηχανία πιέζεται, ο απλός καταναλωτής πιέζεται και οι ιδιοκτήτες των ΑΠΕ, δεν λέω παρανόμως, νομίμως, με μέση χονδρεμπορική τιμή γύρω στα 40 ευρώ εισπράττουν μέση τιμή 144 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες αιολικών γύρω στα 90 ευρώ και των φωτοβολταϊκών γύρω στα 280 ευρώ».

Ο Υπουργός απαντώντας σχετικά με το ότι καταναλωτές και ΔΕΗ δεν θα επιβαρυνθούν για την κάλυψη του ελλείμματος αναφέρει: «Πολύ σωστά έχουμε αφήσει έξω τους καταναλωτές, διότι η κυβέρνηση παίρνει μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα, όπως όλες οι κυβερνήσεις. Η ΔΕΗ επίσης θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι δεν είναι μια επιχείρηση ανθούσα. Είναι μια επιχείρηση που απλώς βγήκε από το νοσοκομείο. Πρέπει να την ξαναβάλουμε, έτσι ώστε ο καθένας να μείνει αμετακίνητος σε ό,τι έχει κατακτήσει όλη την προηγούμενη περίοδο; δεν θα κάνουμε σισύφειο έργο για τη ΔΕΗ».

Όσον αφορά πάντως τις αποφάσεις που θα ληφθούν επί του θέματος ο κ. Χατζηδάκης δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες ρυθμίσεις και σε κάθε περίπτωση θα ληφθούν μέσα από διάλογο. Αποσαφηνίζει, δε, ότι «δεν θα ληφθεί κάποιο μέτρο που θα θέσει εν κινδύνω τις δανειακές υποχρεώσεις των επενδυτών και βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τις τράπεζες γι’ αυτό».

Όπως αναφέρει, θα εξεταστούν και εναλλακτικά σενάρια που μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος, όπως για παράδειγμα η ανακατανομή των πόρων από το Πράσινο Ταμείο, ενώ ένα μέρος θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Υπουργός επισημαίνει ότι τα μέτρα θα έχουν ένα ειδικό χαρακτήρα ακριβώς λόγω των ειδικών συνθηκών. Όσον αφορά το συνολικό πρόβλημα του ΕΛΑΠΕ, ωστόσο, πέραν της εφετινής χρονιάς με τον κορονοϊό, ο Υπουργός αναφέρει: «θα πρέπει να δούμε και μεσομακροπρόθεσμες λύσεις για το ΕΤΜΕΑΡ και τον ΕΛΑΠΕ. Το πιο σημαντικό θέμα, όμως, είναι το κόστος ενέργειας, γι’ αυτό και θα εφαρμόσουμε το target model από την 1η Νοεμβρίου». https://energypress.gr/news/koini-paremvasi-ton-xenon-ependyton-enel-iberdrola-edf-total-eren-proeidopoioyn-min