Mία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γερμανία στη μάχη για την κλιματική αλλαγή είναι να έχει ρεύμα.Καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κλείνει τον τελευταίο πυρηνικό αντιδραστήρα της το επόμενο έτος και η εταιρεία κοινής ωφελείας RWE προειδοποιεί ότι οι μονάδες παραγωγής ενέργειας με λιγνίτη θα κλείσουν ενωρίτερα απ΄ό,τι είχε προγραμματιστεί, πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η πράσινη ενέργεια δεν θα μπορέσει να καλύψει τα κενά αυτά σε άμεσο χρονικό διάστημα. Συνεπώς, η ικανότητα της Γερμανίας να καλύψει τη ζήτηση θα δοκιμαστεί τα μέγιστα την προσεχή διετία, αυξάνοντας τον κίνδυνο blackouts. Στην τελευταία της προσπάθεια να διαφυλάξει την φήμη της ως η «Καγκελάριος που φρόντισε το Κλίμα» λίγο πριν τις εκλογές, η Ανγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε τους πιο αυστηρούς στόχους για τις εκπομπές ρύπων στην Ευρώπη. Ωστόσο, η «επανάσταση» στην πράσινη ενέργεια έχει χάσει αυτή τη στιγμή τη δυναμική της, καθώς αυξάνεται συνεχώς η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια. 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επάρκεια και ασφάλεια της προσφοράς θα είναι ύψιστη προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης και χρειάζεται επειγόντως πολιτική δράση. Ο νέος νόμος για την κλιματική αλλαγή θα αποτελέσει game changer για τη Γερμανία», αναφέρει ο Αλεξάντερ Νόλντεν, επικεφαλής οικονομολόγος της RWE. 

Περιορισμένη προσφορά

Germany risks facing a power crunch as it exits nuclear and coal

 

 

 

Source: BloombergNEF

 

 

H Μέρκελ παραδέχθηκε ότι η κυβέρνησή της έκανε λάθος. Η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια θα αυξηθεί πολύ περισσότερο απ΄ό,τι είχε προβλεφθεί έως τα τέλη της δεκαετίας, είπε τον Ιούνιο. Ενα μήνα νωρίτερα είχε αναγνωρίσει ότι η υπερβολικά μεγάλη γραφειοκρατία και οι πολιτικές αντιθέσεις έχουν οδηγήσει στη μείωση των επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια. 

Τώρα, εταιρείες κοινής ωφελείας, εταιρείες εμπορίας ενέργειας και αναλυτές εξετάζουν τι πολιτικές θα πρέπει να εφαρμοστούν ούτως ώστε να επιτευχθεί ο νέος στόχος για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 65% έως τα τέλη της δεκαετίας. 

         Πανάκριβα τιμολόγια

Germany has the highest electricity prices for households in the EU

 

 

Source: Eurostat

 

Η Σαμπρίνα Κερνμπίτσλερ, αναλύτρια της S&P Global Platts, αναμένει οτι ο στόχος αυτός θα έχει επιτεχθεί στις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Αυτό όμως απαιτεί αύξηση της παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας το 2030 και εφεξής, καθώς και επέκταση των δικτύων για τη μεταφορά της παραπάνω ενέργειας. 

Ομως, οι αντοχές του συστήματος θα φθάσουν στα όριά τους πολύ νωρίτερα. Εως το 2023, το περιθώριο προσφοράς σε περιόδους που η ζήτηση φθάνει στο απόγειό της αναμένεται να μειωθεί στο 3% ή στα 2 γιγαβάτ, από 26% που ήταν πριν την πανδημία, σύμφωνα με την BNEF. 

Επίσης, έως το 2026, η παραγωγή από τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από άνθρακα θα μειωθεί στο 70% συγκριτικά με τα προ της πανδημίας επίπεδα. Την ίδια στιγμή όμως, η κατανάλωση ενέργειας αναμένεται να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα το επόμενο έτος, σύμφωνα με την BNEF. Η ζήτηση τότε θα αυξηθεί 4% έως το τέλος της δεκαετίας και 25% έως το 2040. 

Μία συρρίκνωση της προσφοράς θα έστελνε τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη για πολλές εταιρείες που αποτελούν τη βάση της γερμανικής οικονομίας. Οι τιμές χονδρικής έχουν ήδη αυξηθεί κατά 60% φέτος, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Η αύξηση αυτή θα γίνει ακόμη πιο αισθητή και στα 40 εκατ. νοικοκυριά που πληρώνουν ήδη τα πιο ακριβά τιμολόγια στην Ε.Ε., εν μέρει για να χρηματοδοτήσουν την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. 

«Τα blackouts αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή. Ακόμη και λίγες ημέρες χωρίς σταθερή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι κάτι πολύ σοβαρό», προειδοποιεί εκπρόσωπος της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της Γερμανίας.  

Εν τω μεταξύ, η Γερμανία ενδεχομένως να χρειαστεί να στηριχθεί περισσότερο στις γειτονικές αγορές για εισαγωγές. Ομως, το κλείσιμο των μονάδων που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα σε άλλες χώρες σημαίνει ότι η διαθεσιμότητα θα είναι περιορισμένη ειδικά εάν οι χειμώνες είναι ιδιαίτερα βαρείς, σύμφωνα με αναλυτή της BNEF. https://energypress.gr/news/apo-reyma-kindyneyei-na-xemeinei-i-megalyteri-oikonomia-tis-eyropis