Σε δύο μέτωπα κινούνται οι αντιδράσεις των εταιριών ενέργειας μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της έκρηξης του ενεργειακού κόστους.

Η αγορά, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στελέχη της στο energypress, επικροτεί την πρωτοβουλία της να χορηγήσει σε όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας επιδότηση, αλλά και να την αυξήσει.

Όπως αναφέρουν «η χορήγηση βοήθειας στους οικιακούς καταναλωτές και τους μικρούς επαγγελματίες με τη μορφή της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση». Πρόκειται για τις πρώτες αντιδράσεις εκπροσώπων ενεργειακών ομίλων, οι οποίοι θεωρούν ότι «η επιδότηση θα βοηθήσει σημαντικά και τους πελάτες τους ώστε να μην επωμιστούν όλο το κόστος της πρωτόγνωρης έκρηξης των τιμών».

Παράλληλα, όπως συμπληρώνουν, «η ενίσχυση αυτή θα είναι και για τις εταιρίες μας μία ανάσα καθώς στην παρούσα φάση, αλλά και μεσομακροπρόθεσμα θα απαιτηθούν τεράστια κεφάλαια κίνησης».

Βέβαια, δεν παραβλέπουν και το γεγονός πως «το ύψος της επιδότησης δεν είναι δυνατόν να καλύψει όλο το μέρος των αυξήσεων». Και από κει και πέρα ως προς τη δυνατότητα χορήγησης επιπλέον εκπτώσεων, πέραν αυτών που χορηγούν ώστε να έχουν χαμηλότερα τιμολόγια από τη ΔΕΗ, στελέχη των καθετοποιημένων ομίλων υποστηρίζουν: «Το ότι οι τιμές ενέργειας ανεβαίνουν δεν σημαίνει ότι ένας παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει και υψηλότερα κέρδη. Τα περιθώρια κέρδους δεν κινούνται με αναλογικό τρόπο».

Αρνητικές, όμως, είναι οι αντιδράσεις της αγοράς σχετικά με την κίνηση της κυβέρνησης να «παρέμβει», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη εταιριών, μέσω της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Το οικονομικό επιτελείο, σημειώνεται, ανακοίνωσε ότι η δημόσια επιχείρηση φυσικού αερίου θα απορροφήσει το 15% των αυξήσεων και στη συνέχεια θα χορηγήσει στους παρόχους που είναι πελάτες της εκπτώσεις για τους οικιακούς καταναλωτές.  

«Πρόκειται για μία παρέμβαση στον ανταγωνισμό και συνολικά στη λειτουργία της αγοράς», υπογραμμίζουν κι εξηγούν: «Μπορεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας να είναι δημόσια εταιρία, δεν παύει, όμως να είναι υποχρεωμένη να λειτουργεί υπό τους όρους της ελεύθερης αγοράς και τους κανόνες ανταγωνισμού. Η παρέμβαση του κράτους εγείρει ζητήματα ανταγωνισμού».

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη με τον τρόπο αυτό «αποκλείονται εταιρίες που δεν είναι πελάτες της ΔΕΠΑ Εμπορίας από τις εκπτώσεις και μάλιστα όχι με τρόπο που ακολουθείται κατά τη λειτουργία μιας ελεύθερης αγοράς η οποία και διέπεται από τους κανόνες του ανταγωνισμού. Αλλά αυτό συμβαίνει με κρατική παρέμβαση. Κάτι που θα επιφέρει τραύματα στον ανταγωνισμό». 

Κάποιοι εκ των φορέων της αγοράς επισημαίνουν στο energypress ότι αναμένουν να δούν γραπτώς το τι προτείνει και τι ακριβώς προτίθεται να κάνει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, ώστε να αξιολογήσουν αν εγείρονται θέματα ανταγωνισμού.https://energypress.gr/news/etairies-energeias-nai-stin-epidotisi-ton-logariasmon-reymatos-ohi-stin-kratiki-paremvasi-gia