Σε λίγες εβδομάδες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοθετικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά στην Ελλάδα, όπως είπε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στη Σύνοδο Κορυφής της πρωτοβουλίας Middle East Green Initiative στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. 

Όπως εξήγησε, ο στόχος που έχει τεθεί για 2 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μέχρι το 2030 συνδέεται οργανικά με το στόχο για κινητοποίηση “πράσινων” επενδύσεων ύψους πάνω από 25 δισ. ευρώ.

Επίσης, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί σημείο εισόδου LNG και υδρογόνου, προκειμένου να διοχετεύονται στις ευρωπαϊκές αγορές.

Αναλυτικά, η τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη  στη Σύνοδο Κορυφής της πρωτοβουλίας Middle East Green Initiative είχε ως εξής:

“Σας ευχαριστώ, Υψηλότατε. Σας ευχαριστούμε για τη σύγκληση αυτής της εξαιρετικά σημαντικής Συνόδου, η οποία λαμβάνει χώρα ακριβώς πριν από την κρίσιμη συνάντηση που θα έχουμε στη Γλασκώβη σε λίγες μέρες. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου, έχουμε κι εμείς δεσμευτεί στο στόχο να καταστήσουμε την Ευρώπη την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050. Στόχος μας, από κοινού με τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, είναι να μειώσουμε τα αέρια θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030. Προκειμένου να πετύχουμε αυτό τον φιλόδοξο στόχο, αναλαμβάνουμε μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες. Η πιο σημαντική από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι η διασφάλιση ότι θα σταματήσουμε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, το αργότερο έως το 2028.

Καταβάλλουμε, επίσης, σημαντική προσπάθεια για την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ελπίζουμε ότι θα είμαστε μία από τις πρώτες μεσογειακές χώρες που θα εισαγάγουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας. Και ελπίζουμε ότι θα έχουμε το σχετικό νομοθετικό κείμενο έτοιμο για δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων εβδομάδων. Στόχος μας είναι να έχουμε 2 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ως μέρος του μείγματος παραγωγής της ηλεκτρικής μας ενέργειας μέχρι το 2030. Συνολικά, στοχεύουμε να κινητοποιήσουμε πάνω από 25 δισ. ευρώ σε επενδύσεις στην προσπάθειά μας να πετύχουμε τον στόχο της πράσινης μετάβασης.

Είμαστε αρκετά τυχεροί που λαμβάνουμε σημαντική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίτευξη αυτού του στόχου μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συνολικά θα διατεθούν στην Ελλάδα 32 δισ. ευρώ τα επόμενα επτά χρόνια και ένα σημαντικό μέρος από αυτά τα κεφάλαια θα διατεθεί για πράσινες επενδύσεις. Δίνω ιδιαίτερη έμφαση, Υψηλότατε, στη θέση της Ελλάδας ως σημείου εισόδου της καθαρής ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά.

Πρόσφατα ολοκληρώσαμε μια πολύ σημαντική διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο που αφορά την κατασκευή ενός ηλεκτρικού καλωδίου διασύνδεσης που θα επιτρέψει την είσοδο πολύ φθηνής ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά, ενέργεια που θα παράγεται από τον ήλιο. Ταυτόχρονα, φυσικά, μπορούμε να αποτελέσουμε το φυσικό σημείο εισόδου για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και για το υδρογόνο. Εάν υπάρξει ενδιαφέρον για εξαγωγή υδρογόνου στην Ευρώπη, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα καλωσορίσει αυτές τις εξαγωγές υδρογόνου και στη συνέχεια θα διασφαλίσει ότι θα μεταφερθούν στην ευρωπαϊκή αγορά.

Θα πρέπει επίσης να επισημάνω ότι η Ελλάδα είναι η κορυφαία δύναμη στον τομέα της Ναυτιλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ελέγχουμε το 50% του εμπορικού στόλου στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, ενθαρρύνω και τους εφοπλιστές μας να βρεθούν στην πρώτη γραμμή στην προσπάθεια μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου στον τομέα της Ναυτιλίας.

Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη πρόκληση, όπως γνωρίζετε, η οποία θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις και σημαντική καινοτομία. Ελπίζω, όμως, ότι θα διαδραματίσουμε ενεργό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση. Όπως γνωρίζετε, είμαστε επίσης μια νησιωτική χώρα και πιστεύω ότι είναι μια τεράστια ευκαιρία να υπογραμμίσουμε τι σημαίνει να έχουμε νησιά που καθίστανται κλιματικά ουδέτερα, ακόμη και πριν από την ηπειρωτική χώρα. Και βρισκόμαστε στη διαδικασία της συνεργασίας με διάφορους ιδιωτικούς αλλά και δημόσιους φορείς για τη δημιουργία πιλοτικών προγραμμάτων που θα οδηγήσουν, ειδικά τα μικρότερα νησιά μας, προς την κλιματική ουδετερότητα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την προσαρμογή, όπως γνωρίζετε, η χώρα μου επλήγη από καταστροφικές πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι. Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολλές από τις χώρες σας που μας συνέδραμαν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα ειδικό Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ελπίζουμε πως θα ανοίξουμε το δρόμο, μεταξύ των Μεσογειακών Χωρών, στην ανάπτυξη νέων τεχνικών για την καταπολέμηση των πυρκαγιών. Πρόκειται δυστυχώς για ένα πρόβλημα που ήρθε για να μείνει.

Και τέλος, ένα θέμα, το οποίο νομίζω, ότι είναι σημαντικό για όλους μας. Η Ανατολική Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή είναι το λίκνο του πολιτισμού. Και πιστεύω ότι πρέπει να καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια και να αφιερώσουμε περισσότερη ενέργεια στη μελέτη των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής στην πολιτιστική μας κληρονομιά.

Έχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε ότι όσα μας κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές θα παραμείνουν άθικτα. Ως εκ τούτου, νομίζω ότι πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο θα μπορούσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να σκεφτούμε δημιουργικά για το το πώς θα προστατεύσουμε την πολιτιστική κληρονομιά από τις αρνητικές επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής.

Υψηλότατε, σας ευχαριστώ πολύ που προσκαλέσατε την Ελλάδα σε αυτή την πολύ σημαντική Σύνοδο”.https://energypress.gr/news/mitsotakis-stohos-ta-2gw-yperaktion-aiolikon-mehri-2030-simeio-eisodoy-gia-lng-kai-ydrogono