Τη διατήρηση των τιμών αναφοράς το 2023 στα νούμερα που θα τεθούν σε εφαρμογή το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, έχει αποφασίσει σύμφωνα με πληροφορίες του energypress το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα που «κλειδώνουν» ταρίφες χωρίς τη συμμετοχή σε ανταγωνιστικές διαδικασίες. 

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως το επόμενο έτος θα ισχύσουν οι ελαφρώς αποκλιμακωμένες ταρίφες που θα βρίσκονται εν ισχύι το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του 2022. Επομένως, και τα «μικρά» έργα ΑΠΕ ιδιωτών (π.χ. φωτοβολταϊκά έως 500 κιλοβάτ), τα οποία θα «κλειδώσουν» τιμή αναφοράς με ολοκλήρωση ή δήλωση ετοιμότητας εντός 2023, θα αποζημιώνονται με 63 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Επίσης, για τα φωτοβολταϊκά ενεργειακών κοινοτήτων (ισχύος μέχρι 1 Μεγαβάτ) και το 2023 η αμοιβή θα είναι 65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Όπως είναι γνωστό, οι παραπάνω τιμές αναμένεται κανονικά να ενεργοποιηθούν την 1η Μαρτίου του 2022. Ωστόσο, το ΥΠΕΝ εξετάζει το ενδεχόμενο να πάει λίγο πιο πίσω την εφαρμογή τους, αναγνωρίζοντας τις καθυστερήσεις που έχουν προκληθεί στην προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, λόγω των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και των προβλημάτων που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία «Ελπίδα» στην κατασκευή των έργων. 

Σε μία τέτοια περίπτωση, θα υπάρξει μικρή παράταση των τιμών αναφοράς που ισχύουν έως και αυτή τη στιγμή, και οι οποίες κανονικά θα άλλαζαν έως το τέλος του Φεβρουαρίου. Επομένως, για ένα μικρό χρονικό διάστημα τα φωτοβολταϊκά των ιδιωτών θα συνεχίσουν να «κλειδώνουν» ταρίφα 65,74 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και τα έργα των ενεργειακών κοινοτήτων 68,87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. 

Σε κάθε περίπτωση, δυνατότητα υπογραφής Σύμβασης Λειτουργικής Ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ, με τιμή αναφοράς εκτός διαγωνισμών, έχουν τα «παλιά» 500άρια φωτοβολταϊκά (αλλά και τα αιολικά μέχρι 3 MW και τα αντίστοιχα των ενεργειακών κοινοτήτων), οι αιτήσεις των οποίων ήταν πλήρεις έως την 1η Ιανουαρίου 2021. Το ίδιο ισχύει και για τα «μικρά» φωτοβολταϊκά μέχρι 500 Κιλοβάτ που μπορεί να κατασκευάσει κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο το οποίο δεν διαθέτει ήδη δύο έργα τέτοιας τεχνολογίας, στα οποία θα προστεθούν και τα αγροτικά πάρκα έως 100 κιλοβάτ.https://energypress.gr/news/tis-idies-tarifes-tha-afisei-ypen-kai-2023-gia-ta-ektos-diagonismoy-fotovoltaika-kai-aiolika