Εφαρμογή και στις υφιστάμενες εκκρεμείς αιτήσεις για οριστικούς όρους σύνδεσης θα έχει η «μεταφορά» της εγγυητικής επιστολής στην υποβολή των αιτημάτων σύνδεσης, η οποία πρόκειται να συμπεριληφθεί στο επικείμενο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για το νέο «κύμα» απλοποίησης της αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ καθώς και για το πλαίσιο ανάπτυξης μονάδων αποθήκευσης. 

Όπως είναι γνωστό, με την επίσπευση υποβολής της εγγυητικής, πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι να υπάρξει ένα ακόμη μεγαλύτερο «φιλτράρισμα» ώστε να αποτραπεί η κατάληψη ηλεκτρικού «χώρου» από επενδυτές που δεν έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν τα έργα τους. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως έχει επικοινωνήσει το υπουργείο σε στελέχη του κλάδου, προβλέπεται το «φιλτράρισμα» αυτό να καταλάβει και τις παλιότερες αιτήσεις, δηλαδή όσες έχουν υποβληθεί μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου, χωρίς ωστόσο να έχουν προλάβει να τις εξετάσουν οι Διαχειριστές.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, αυτό σημαίνει πως για τις εκκρεμείς αιτήσεις θα δοθεί ένα εύλογο διάστημα στους επενδυτές (πιθανότατα δύο μηνών), ώστε να καταθέσουν τις αντίστοιχες εγγυητικές επιστολές. Στο διάστημα αυτό, οι Διαχειριστές θα συνεχίσουν κανονικά τις αξιολογήσεις των αιτήσεων για οριστικούς όρους σύνδεσης, χωρίς καμία αλλαγή στη σειρά προτεραιότητας. Όταν ωστόσο παρέλθει το δίμηνο, για όσες από τις εκκρεμείς αιτήσεις δεν έχουν κατατεθεί εγγυητικές, τότε αυτές θα θεωρηθούν μη πλήρεις.  

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι, όπως έχει σημειώσει η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Αλεξάνδρα Σδούκου, η εφαρμογή της «μεταφοράς» της εγγυητικής (για «παλιές» και νέες αιτήσεις) θα κριθεί από τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης του σχεδίου νόμου. Έτσι, το αν τελικά θα νομοθετηθεί ή όχι η επίσπευση της υποβολής της θα κριθεί από τις απόψεις που θα εκφράσει η αγορά, με τα σχόλια που θα καταθέσει στη διαβούλευση. 

Όπως πάντως έχει γράψει το energypress, στελέχη των μεγαλύτερων φορέων του κλάδου αντιμετωπίζουν θετικά τη θέσπιση του εν λόγω «φίλτρου», εκτιμώντας ότι θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στον καταιγισμό των Διαχειριστών με αιτήματα σύνδεσης για έργα τα οποία δεν υπάρχει πραγματικά πρόθεση να αναπτυχθούν. Επομένως, ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ θα γλιτώσουν από έναν απίστευτο και περιττό φόρτο εργασίας, εξετάζοντας αιτήσεις για τη χορήγηση όρων σύνδεσης σε έργα που θα «ναυαγήσουν» σε αυτό το στάδιο αδειοδότησης. 

Ανάλογα θα ήταν τα αποτελέσματα και στην περίπτωση που το «φίλτρο» αυτό εφαρμοζόταν στις εκκρεμείς αιτήσεις. Εξάλλου, μέσα στο 2021 υποβλήθηκαν μόνο στον ΑΔΜΗΕ αιτήματα συνολικής ισχύος 12 Γιγαβάτ. Μάλιστα, από αυτά τα 3,3 Γιγαβάτ είναι για σταθμούς που απαλλάσσονται της έκδοσης Βεβαίωσης και τα οποία επομένως αφορούν ομαδικά αιτήματα, με συνέπεια να βρίσκονται «εκτός εμβέλειας» της εγγυητικής των 35.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ, που έχει θεσπισθεί για την πρώτη φάση της αδειοδοτικής ωρίμανσης. https://energypress.gr/news/eggyitiki-tha-klithoyn-na-plirosoyn-kai-oi-ependytes-ape-me-palia-aitimata-gia-oroys-syndesis