Πραγματοποιείται αύριο ο πρώτος διαγωνισμός ΑΠΕ (κοινός για αιολικά και φωτοβολταϊκά) μετά από από περίπου ενάμιση χρόνο, υπό το νέο σχήμα στήριξης που υπέβαλλε η χώρα και ενέκρινε η Κομισιόν.

Η διαδικασία κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, όχι τόσο για το πλήθος των έργων που θα εγκριθούν (τα οποία είναι αντικειμενικά λίγα), αλλά κυρίως για τις τιμές τις οποίες θα «κλειδώσουν» οι υποψήφιοι επενδυτές αιολικών και φωτοβολταϊκών, καθώς αυτές θα αποτελέσουν χειροπιαστό «οδηγό» για τις τιμές στις οποίες θα συμφωνηθούν τα διμερή συμβόλαια (corporate PPAs) που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στη χώρα μας το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον κατάλογο ο οποίος ανακοινώθηκε  από τη ΡΑΕ, στην αυριανή δημοπρασία θα ανταγωνιστούν για το «κλείδωμα» ταρίφας 34 έργα συνολικής ισχύος 944,5 Μεγαβάτ περίπου, ενώ μία αίτηση απορρίφθηκε λόγω εκπρόθεσμης υποβολής της εγγυητικής. 

Με δεδομένο ότι το επίπεδο ανταγωνισμού για τη δημοπρασία έχει καθορισθεί στο 80%, το παραπάνω νούμερο ισχύος σημαίνει ότι από τη δημοπρασία θα προκριθούν έργα συνολικής ισχύος περί τα συνολικής ισχύος 525 Μεγαβάτ. Επομένως, παρά το «κενό» περίπου 1,5 έτους που έχει μεσολαβήσει στη διενέργεια διαγωνισμών, καθώς η τελευταία δημοπρασία του προηγούμενου σχήματος στήριξης είχε διεξαχθεί τον Μάιο του 2021 (εξελισσόμενη μάλιστα σε «αποκλειστική υπόθεση» των φωτοβολταϊκών), τα έργα που θα προκριθούν από τη νέα διαδικασία απέχουν περίπου 50% από τη μέγιστη δημοπρατούμενη ισχύ, η οποία ήταν 1.000 Μεγαβάτ. 

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, ένας σημαντικός λόγος για την περιορισμένη συμμετοχή είναι τα χαμηλά επίπεδα στα οποία έχουν ορισθεί οι τιμές εκκίνησης και για τις δύο τεχνολογίες. Υπενθυμίζεται ότι για τα φωτοβολταϊκά η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 54 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ για τα αιολικά στα 63 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Στον προηγούμενο διαγωνισμό του Μαΐου του 2021, η εκκίνηση έγινε από τα 53,86 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ωστόσο, το κόστος του εξοπλισμού δεν έχει πλέον καμία σχέση με ό,τι ίσχυε πριν από 1,5 χρόνο. 

Πέρα όμως από τις επιφυλάξεις για την οικονομική βιωσιμότητα των έργων, υπάρχουν πάντα οι προσδοκίες για τη διασφάλιση καλύτερων αποζημιώσεων μέσω των εναλλακτικών τρόπων εμπορικής εκμετάλλευσης μιας μονάδας ΑΠΕ (δηλαδή της σύναψης corporate PPAs ή της απευθείας συμμετοχής στην αγορά), οι οποίοι φαίνεται πως σταδιακά βρίσκουν έδαφος και στην Ελλάδα.

Τέλος, σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, «φρένο» στη συμμετοχή εκτιμάται ότι έβαλε και ο σχετικά περιορισμένος αριθμός «ώριμων» αδειοδοτικά έργων, δηλαδή μονάδων με οριστικές προσφορές σύνδεσης.