Εντατικές είναι οι προσπάθειες που καταβάλει το ΥΠΕΝ για περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, όπως έκανε γνωστό η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου από το βήμα του 4ου Συνεδρίου για τις ΑΠΕ και την Αποθήκευση Ενέργειας που διοργανώνει το energypress.gr

Όπως έκανε γνωστό, στους άμεσους σχεδιασμούς είναι τα εξής τρία προγράμματα για ΑΠΕ: Το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες με 60% επιδότηση. Επιπλέον, προβλέπονται 160 εκατομμύρια για φωτοβολταϊκά αυτοπαραγωγής στις επιχειρήσεις, ενώ επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ προβλέπονται για ενεργειακές κοινότητες των δήμων, για τη μείωση του κόστους στους δήμους και τους ευάλωτους καταναλωτές.

Σήμερα μάλιστα ξεκινάει σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου, που μεταξύ άλλων θα προβλέπεται ο καταναλωτής να καθίσταται και παραγωγός (prosumer).

Σύμφωνα πάντα με την κα Σδούκου, επιπλέον μέτρα λαμβάνονται για διεύρυνση του ηλεκτρικού χώρου και για τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ, με τρεις βασικές κατευθύνσεις: Περισσότεροι σταθμοί με βάση τις υφιστάμενες δυνατότητες, Fast track για αναβάθμιση δικτύου και υποδομές αποθήκευσης.

Όπως δήλωσε η κα Σδούκου: «Θα βρισκόμαστε στο πλευρό των επενδυτών προκειμένου να λύνουμε τα προβλήματα».

Μάλιστα, ετοιμάζονται οι σχετικές διαδικασίες και σύντομα θα ανακοινωθεί ένας ακόμα διαγωνισμός για ΑΠΕ, ενώ ήδη προβλέπονται 116 εκατομμύρια από το RRF για τον ΔΕΔΔΗΕ για αναβάθμιση 14 υποσταθμών σε όλη την Ελλάδα, αλλά και έργα υπογειοποίησης.

Όσον αφορά την αποθήκευση ενέργειας απαιτούνται έργα για 2,5 – 3 γιγαβάτ, ενώ ήδη υπάρχει η έγκριση της Commission για τα συγκεκριμένα.

Τα έργα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2025 και θα φθάνουν στο 1,5 γιγαβάτ. «Στόχος της πολιτείας είναι η «πίτα» να μοιραστεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμμετέχοντες» και όπως είπε: Γίνονται ήδη ενέργειες προς την DG Com για να αυξηθεί η χωρητικότητα.

«Στόχος μας είναι η πρωτιά των 5 ωρών 100% ενέργειας από ΑΠΕ που κατάφερε η χώρα μας πριν λίγες ημέρες, να γίνει ο κανόνας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε η κα Σδούκου: «Πάμε σε πιο αυξημένη φιλοδοξία στους κλιματικούς στόχους του ΕΣΕΚ μέχρι το 2030, θα ενσωματώσουμε στόχους μέχρι το 2040 για να φθάσουμε μέχρι την κλιματική ουδετερότητα του 2050».

Ενώ, στόχος είναι να έχουμε ξεκάθαρους στόχους και τους πόρους, καθώς προβλέπονται σημαντικά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ενώ, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε αναλυτικά τους νέους στόχους, όπως είπε η γενική γραμματέας.

Μέχρι του 2026 θα έχουμε εγκαταστήσει 20 γιγαβατ, ενώ έχουμε να διαχειριστούμε επιπλέον 21 γιγαβατ ηλεκτρικό χώρο, όπως είπε

Ενώ προωθείται και το Πληροφοριακό Σύστημα ΑΠΕ (ΠΣΑΠΕ), με το οποίο Θα ψηφιοποιηθούν όλες οι αποφάσεις και το αδειοδοτικό υλικό από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις.

«Η πολιτεία μαζί με την αγορά θα καταφέρει να υλοποιήσει όλα αυτά που έχουμε στόχο να κάνουμε», τόνισε.