«Αντίβαρα» στα αυξανόμενα κόστη επιζητούν επενδυτές έργων ΑΠΕ που έχουν «κλειδώσει» ταρίφες στους προηγούμενους διαγωνισμούς και βλέπουν οι τρέχουσες τιμές σε υλικά, το κόστος δανεισμού και κατασκευής (χωματουργικά κλπ) να ξεπερνούν κατά πολύ τις όποιες προβλέψεις των «business plan», καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη έως και αδύνατη την υλοποίηση των έργων.

Το «αίτημα», χωρίς ακόμη να έχει υπάρξει κάποια επίσημη πρόταση από κάποιον φορέα ΑΠΕ, αφορά στην αναπροσαρμογή της ταρίφας που έχουν κατοχυρώσει τα έργα σε προηγούμενους διαγωνισμούς ώστε να αντικατοπτρίζουν τα εξαιρετικά διαφορετικά νέα δεδομένα που κυριαρχούν πλέον στην αγορά και αναμένεται να κρατήσουν περαιτέρω των αρχικών προβλέψεων. Σε αυτή την κατεύθυνση καταγράφεται η εμπειρία της Γαλλίας και της Πορτογαλίας που πρόσφατα υιοθέτησαν ανάλογα μέτρα, εντοπίζοντας τον κίνδυνο οι στόχοι ΑΠΕ να «μείνουν στα χαρτιά».Σύμφωνα με πληροφορίες του energpyress, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναγνωρίζει και παρακολουθεί το πρόβλημα, ενώ το θεωρεί δίκαιο και αναζητούνται οι κατάλληλες φόρμουλες για να γίνει. Τόσο η μεριά του Υπουργείου θέλει να δοθεί μια διέξοδος στις ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται επενδυτικά σχέδια καθώς σε διαφορετική περίπτωση τίθενται εν αμφιβόλω οι στόχοι της χώρας σε ΑΠΕ, όσο και οι επενδυτές θέλουν να υπάρξει μια παρέμβαση που θα τους επιτρέψει να προχωρήσουν στα έργα.

Το γεγονός ότι το θέμα απασχολεί το υπουργείο επιβεβαιώνει και η πρόσφατη τοποθέτηση στο συνέδριο Renewable & Storage Forum, του Γενικού Διευθυντή Ενέργειας του ΥΠΕΝ, Δημήτρη Τσαλέμη που σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι ιστορικά υψηλές τιμές καταλήγουν να διαμορφώνουν συνθήκες αβεβαιότητας για την αγορά των ΑΠΕ. «Τα αποτελέσματα του πρόσφατου διαγωνισμού ΑΠΕ της ΡΑΕ αντικατοπτρίζουν αυτόν τον προβληματισμό και η όλη κατάσταση οδηγεί σε μετάθεση επενδυτικών αποφάσεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το παραπάνω αίτημα αφορά σχεδόν 1.1 GW αιολικών και ανάλογο όγκο σε φωτοβολταϊκά πάρκα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία από το εξαμηνιαίο δελτίο της ΕΛΕΤΑΕΝ για το Α εξάμηνο του 2022, κατά την περίοδο 2028-2021 έχουν επιλεγεί μέσω των διαγωνισμών της ΡΑΕ αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 1.426 MW, εκ των οποίων τα 312, δηλαδή το 22% έχουν κατορθώσει να λειτουργούν κατά το τέλος του Ιουνίου 2022.

Το παράδειγμα της Γαλλίας

Τον Αύγουστο του 2022, η γαλλική ρυθμιστική αρχή για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας CRE αποφάσισε να δώσει την δυνατότητα σε έργα που έχουν κατοχυρώσει ταρίφα σε διαγωνισμό να τεθούν σε λειτουργία νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, εκμεταλλεύομενα τις υψηλές τιμές ενέργειας, ανοίγοντας την «πόρτα» έτσι για απευθείας συμμετοχή στην αγορά. Τα έργα αυτά, συνολικής ισχύος 6.1 GW – 3.4 GW αιολικά και 2.7 GW φωτοβολταϊκά – αποζημιώνονται με τις τιμές της αγοράς πριν ενταχθούν στο «καθεστώς» της σταθερής τιμής που έχουν κλείσει μέσω της διαδικασίας του διαγωνισμού.

Το παράδειγμα της Πορτογαλίας

Τις προηγούμενες μέρες δημοσιεύτηκε νόμος που ορίζει πως τα έργα που κέρδισαν σε διαγωνισμούς ΑΠΕ, το 2019, το 2020 και το 2021, θα λάβουν αυξημένη αμοιβή ανάλογα με τον πληθωρισμό προκειμένου να παραμείνουν βιώσιμα. Συγκεκριμένα, θα έχουν αναδρομική αύξηση στην τιμή, σύμφωνα με το αυξημένο κόστος, μέχρι την έναρξη της λειτουργίας τους. Επιπλέον, θα λαμβάνουν μια πρόσθετη 12μηνη περίοδο, κατά την διάρκεια της οποίας τα έργα θα μπορούν να αμείβονται με τις τιμές αγοράς, πριν ενεργοποιήσουν τη σύμβασή τους με την τιμή που κλείδωσαν στο διαγωνισμό.