Η αύξηση της δυναμικότητας και οι λιγότερες τουρμπίνες στο ίδιο πάρκο είναι μια «win-win-win» κατάσταση για την ενεργειακή ασφάλεια, την κοινωνική αποδοχή και την βιοποικιλότητα, αναφέρει σχετικά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός αιολικής ενέργειας.Πολλά χερσαία αιολικά στην Ευρώπη προσεγγίζουν στο τέλος της χρονικής διάρκειας λειτουργίας τους και συγκεκριμένα 14 GW των υφιστάμενων πάρκων στην Ευρώπη λειτουργούν ήδη πάνω από 20 χρόνια και συνολικά 78 GW θα φτάσουν στο ίδιο σημείο μέχρι το 2030.
Δανία, Ισπανία και Πορτογαλία έχουν τους παλαιότερους αιολικούς «στόλους» σε σχετικούς όρους, όπως σημειώνεται στην ανάλυση της WindEurope, με την μέση «ηλικία» των ανεμογεννητριών να είναι μεγαλύτερη των 12 ετών.
Η Γερμανία έχει την μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ που θα μπορούσε ενδεχομένως να αναβαθμιστεί μέσω της διαδικασίας repowering, μιλώντας για ένα μέγεθος των 17 GW να ξεπερνά τα 15 έτη.
Στην Ευρώπη, 170 αιολικά πάρκα έχουν αναβαθμιστεί μέχρι στιγμής, περισσότερα από τα μισά από αυτά είναι στη Γερμανία, ενώ η Ολλανδία εφαρμόζει περισσότερο από κάθε άλλη χώρα λύσεις «repowering» αυτή την στιγμή, ενώ άλλες χώρες χρειάζεται, επίσης, να πάρουν τα μέτρα τους σε αυτή την κατεύθυνση.
Σύμφωνα με την WindEurope, Ισπανία, Ιταλία και Δανία χρειάζονται περισσότερο συνεπείς στρατηγικές προκειμένου να επωφεληθούν καλύτερα του repowering. Τα περισσότερα αιολικά πάρκα που φτάνουν στο τέλος της ζωής τους αποκλείονται από κάποιο «σχήμα» ή φόρμα παράτασης της λειτουργίας τους, συχνά επειδή το ρυθμιστικό πλαίσιο για το repowering δεν υπάρχει.