Την εικόνα της νέας Ελλάδας, 17 χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ιαπωνία – του Κώστα Καραμανλή το 2005 – μιας χώρας που έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης, καταγράφει θετικές επιδόσεις στην οικονομία παρά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις που καλείται να αντιμετωπίσει και μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, καθώς και τις θετικές προοπτικές που ανοίγονται για επενδυτές θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ιαπωνία.

Όπως αναφέρουν σχετικά κυβερνητικοί κύκλοι:Η ενίσχυση και βελτίωση των διμερών σχέσεων και η εδραίωση και συστηματοποίηση της συνεργασίας είναι το ζήτημα που θα κυριαρχήσει στην ατζέντα των διμερών συναντήσεων, καθώς για την Ελλάδα η Ιαπωνία αποτελεί άνοιγμα σε μια σημαντική χώρα που παίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή και ταυτόχρονα μια ισχυρή οικονομία και ένα μέλος του G7.

Ελλάδα και Ιαπωνία είναι δύο ναυτικά έθνη με μεγάλη παράδοση. Η Ελλάδα, άλλωστε, χώρα της Ε.Ε., αλλά και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης – η Ιαπωνία επιδιώκει την προσέγγιση με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε – μπορεί να αποτελέσει για την Ιαπωνία γέφυρα τόσο με την Ανατολική Μεσόγειο, όσο και με τη Βαλκανική, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το πλέγμα των ενεργειακών πρότζεκτ που διαμορφώνονται.

Κατά τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Πρωθυπουργό αναμένεται να συζητηθούν διμερή και διεθνή ζητήματα, καθώς και η στρατηγική μορφή που μπορεί να λάβουν οι σχέσεις των δύο χωρών.

Κατά την επίσκεψή του στην Ιαπωνία, ο Πρωθυπουργός και η σύζυγός του θα γίνουν δεκτοί από τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Akishito. Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν οι Κυριάκος Πιερρακάκης και Κώστας Φραγκογιάννης.

Ιαπωνικό ενδιαφέρον για επενδύσεις

-Στο επενδυτικό κομμάτι, ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει – μαζί με τον επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Αλέξη Πατέλη – τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει δύο αναλυτικές παρουσιάσεις για την ελληνική οικονομία και θα απαντήσει σε ερωτήσεις Ιαπώνων επενδυτών και επιχειρηματιών. Για την επίσκεψη στην Ιαπωνία και τις συναντήσεις με εκπροσώπους ιαπωνικών επιχειρήσεων, τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύει 20μελής επιχειρηματική αποστολή, ανάμεσά τους εκπρόσωποι του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ.