Στο «κάδρο» της πρότασης μπαίνουν τα έργα στα οποία έχουν ήδη χορηγηθεί Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης και επομένως βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, «καθ΄οδόν» προς την κατασκευή και την έναρξη λειτουργίας. Με την προθήκη μπαταριών σε αυτές τις μονάδες, θα βελτιωνόταν κατακόρυφα η αξιοποίηση του ηλεκτρικού «χώρου» στην περιοχή όπου πρόκειται αυτά να υλοποιηθούν, με την αποτροπή φαινομένων τοπικής συμφόρησης. Με αυτό τον τρόπο, θα επιτρεπόταν η διαθέσιμη δυναμικότητα του συστήματος να «υποδεχθεί» ακόμη περισσότερες νέες ΑΠΕ. Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, η προσθήκη μπαταριών θα ερχόταν σε συνέχεια των περικοπών «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής που πρόκειται να θεσπισθούν για τα νέα έργα, έχοντας ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Ενδεικτικά, όπως προσθέτουν, με τις περικοπές διασφαλίζεται πως η εγκατάσταση ενός έργου ΑΠΕ ισχύος 100 Μεγαβάτ θα δεσμεύει «χώρο» 72 Μεγαβάτ στο σύστημα. Αν όμως το συγκεκριμένο έργο συνδυαζόταν με μπαταρία, τότε θα δέσμευε ακόμη λιγότερο «χώρο», της τάξεως των 50 Μεγαβάτ.
Προσθήκη μπαταριών μικρής διάρκειας
Παράλληλα, την ώρα που με τις περικοπές ένα μέρος της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής πάει χαμένη, αφού απλώς απορρίπτεται από το δίκτυο, η αποθήκευση παραγωγής στην μπαταρία θα επέτρεπε την έγχυσή της στο δίκτυο κάποιες άλλες ώρες της ημέρας, βελτιώνοντας έτσι τα έσοδα του παραγωγού. Μάλιστα, η απαιτούμενη ευελιξία θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμη και με μπαταρίες μικρής διάρκειας, της τάξης της μισής ή της μίας ώρας.
Όπως είναι φυσικό, προϋπόθεση για να «τρέξει» αυτή η ιδέα είναι η με κάποιο τρόπο αποζημίωση των επενδυτών, με δεδομένο το αυξημένο κόστος των μπαταριών, το οποίο θα επιβαρύνει το κόστος υλοποίησης των έργων. Προς αυτή την κατεύθυνση, μελετώνται διάφορες εναλλακτικές, όπως για παράδειγμα η επιδότηση για τη μονάδα αποθήκευσης. Για τον σκοπό αυτό, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το REPowerEU ή το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών.
Μία διαφορετική λύση θα ήταν η προσαύξηση με ένα premium της «ταρίφας» των υπό ανάπτυξη έργων με λειτουργική ενίσχυση, ώστε να αντισταθμιστεί το κόστος της μπαταρίας. Επίσης, ένα διαφορετικό «αντίβαρο» μη οικονομικής φύσης θα μπορούσε να είναι η παροχή αδειοδοτικών διευκολύνσεων στα έργα που θα προσθέσουν μπαταρίες, ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίησή τους.
Σε κάθε περίπτωση, «σύμμαχος» της πρότασης είναι το γεγονός ότι τα περιθώρια «υποδοχής» νέων ΑΠΕ είναι ήδη πολύ περιορισμένα. Όπως έγραψε χθες το energypress, εν λειτουργία έργα και μονάδες με «ενεργές» Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης «μεταφράζονται» αυτή τη στιγμή σε δεσμευμένο ηλεκτρικό «χώρο» 24-25 Γιγαβάτ, όταν το σύστημα μεταφοράς θα δίνει έως το 2030 τη δυνατότητα λειτουργίας μονάδων περίπου 29 Γιγαβάτ.