Για μια ακόμη ημέρα σήμερα, η αυξημένη παραγωγή των ΑΠΕ κάνει το… “θαύμα της” μηδενίζοντας το κόστος του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου για το Σάββατο η κατώτατη τιμή του ρεύματος θα είναι 0,01 ευρώ/MWh γεγονός που αποδίδεται στην αυξημένη παραγωγή των ΑΠΕ αλλά και τη μειωμένη συνολικά ζήτηση, λόγω της ημέρας (Σάββατο). Συγκεκριμένα με βάση το ενεργειακό ισοζύγιο της ημέρας, οι ΑΠΕ θα καλύψουν το 49,01% του συνολικού ενεργειακού μείγματος.Οι εισαγωγές θα είναι και αυτές αυξημένες και θα καλύψουν το 16,2% του ενεργειακού μείγματος. Εξαιρετικά χαμηλή θα είναι η παραγωγή των μονάδων του φυσικού αερίου που θα καλύψουν μόλις το 12,03% του μείγματος, ενώ τα μεγάλα υδροηλεκτρικά θα καλύψουν το 10,71%.

Τέλος, οι λιγνίτες αντιπροσωπεύουν το 7,33% ενώ το υπόλοιπο αφορά στο σύστημα ηλεκτρισμού της Κρήτης.

Σε ό,τι αφορά την τιμή, η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος για σήμερα προβλέπεται να είναι στα 74,43 ευρώ/MWh μειωμένη κατά 35,38% σε σύγκριση με χθες (115,18 ευρώ/MWh). Η ανώτατη τιμή της χονδρικής επίσης για σήμερα προβλέπεται να είναι 142,09 ευρώ/MWh.

Παρά τη μείωση της τιμής πάντως, η ελληνική αγορά συνεχίζει και παραμένει από τις ακριβότερες στην Ευρώπη, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν αλλά και του συστήματος με το οποίο υπολογίζεται η τιμή του φυσικού αερίου. Ενδεικτικά για σήμερα ακριβότερες από την ελληνική θα είναι οι αγορές της Πορτογαλίας και της Ισπανίας (99,16 ευρώ/MWh), ενώ αντίθετα φθηνότερες είναι οι αγορές της Γερμανίας (44,95 ευρώ/MWh), της Γαλλίας (51,18 ευρώ/MWh), της Ολλανδίας (49,54 ευρώ/MWh) του Βελγίου (50,42 ευρώ/MWh) ενώ κοντινότερες με την ελληνική είναι οι αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας (70,98 ευρώ/MWh).